fredag 19. april 2024

Elegant tidligmusikk


 Georg Friedrich Händel (1685-1759) og Antonio Vivaldi (1678-1741) er to av mine favorittkomponister fra barokkens tid. Når Ensemble C4 kombinerer arier og ren instrumentalmusikk av disse komponistene blir det en særs trivelig time i sofakroken.


 Neun Deutsche Arien er det første albumet til Ensemble C4. Tidligmusikkensemblet har spilt inn G. F. Händels ni tyske arier med Daniel Sæther (kontratenor) og instrumentalistene Caroline Eidsten Dahl - blokkfløyter, Ingrid Økland - fiolin, Jadran Duncumb - barokklutt/teorbe, Christian Kjos - orgel/cembalo, Kate Hearne - cello, Henrikke Rynning - gambe.

Og det er et meget fint lag av musikere som gir oss denne musikken. Daniel Sæthers stemme er like fasinerende på denne innspillingen som når jeg har hørt ham "live", og Sæthers vokal kler disse tyske ariene til Händel på et nydelig vis. Hans framføring av Händels musikk og Barthold Heinrich Brockes tekster blir nesten personlige, mye takket være kontratenorens toneleie. Händel skrev ikke disse ariene spesifikt for kontratenor, men de passer perfekt for Sæther og ikke minst det nennsomme instrumentariet som Ensemble C4 har.

Siste del av platen er viet Vivaldis mye spilte Triosonate i g-moll RV63. Dette er den siste sonaten av 12 i samlingen og er variasjoner over den flotte «La Follia». Denne versjonen som presenteres her er transkribert og tilpasset besetningen i Ensemble C4. Og denne versjonen fungerer utrolig godt.

Den snaue timen vi blir tatt med inn i Händels litt ukjente verden (ariene i hans operaer er bygd opp på en helt annen måte enn disse tyske ariene), samt ett av Vivaldis mest kjente verker, er en time vel verd å låne øret til.

ENSEMBLE C4: Neun Deutsche Arien
Daniel Sæther, kontratenor - Ensemble C4
LAWO Classics LWC1269 (2024)
Spilletid: 56'58

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar