onsdag 8. mai 2024

Spenn deg fast!


 En gitar som gir feedback, elektroniske lyder som bringer tankene tilbake til Ataris TV-spill, livlig plystring og et orkester som er av lekne slaget. Om man tar med inspirasjon, sitater og tanker rundt musikken til Beethoven, Ravel, Sibelius og Richard Strauss så finner du den sprell levende komponisten Øyvind Torvund oppi det hele.


 De fire verkene som er med på denne cd'en mistenker jeg er skrevet med både alvor, humor og et aldri så lite glimt i øyet.

Tittellåta om man kan si det slik er «A Walk into the Future» skrevet til Oslo-filharmoniens 100 års jubileum i 2019. Og her starter det nokså uskyldig med skarptromme og plystring i noe som godt kunne vært en liten filmsnutt, der folket marsjerer med nesa høyt i sky, før Torvunds elektroniske tildragelser avbryter den korts scenen.

Det er samspillet mellom elektronikken og de akustiske instrumentene som gir oss et lite glimt av hva Torvunds fremtidsvisjoner kan være. Lekent, alvorstungt og nysgjerrig.

Plata begynner søtt nok. «Sweet Pieces» fra 2019 setter deg umiddelbart til svart/hvitt-tiden fra tv-historien med bølger fra for eksempel strendene i Cannes. De tolv små satsene i verket bringer på hvert sitt vis en rekke bilder inn i lytterrens fantasi og det er her Torvund virkelig skaper fasinasjonen for sin musikk. Det er spennende, gjenkjennbart, mystisk, vakkert  og jada - også styggvakkert må vite.

Spesielt «Archaic Jam» fra 2017 henspeiler på det siste, der feedbacken fra en gitar er sentral i lydbildet.

I «Symphonic poem no.1 - Forest Morning» (også skrevet til Oslo-filharmonien i 2019) får Torvund virkelig lekt seg med kombinasjonen akustiske instrumenter og elektronikk - og igjen  bringer han nydelige bilder til fantasien for så å vekke lytteren med brå skiftinger i lydbildet. 

Joda, dette er musikk man virkelig kan lytte til gang på gang uten at det blir kjedelig et eneste øyeblikk. Han er noe for seg selv - Øyvind Torvund.

Medvirkende som bør nevnes er Øystein Moen som styrer elektronikken i «Sweet Pieces», Håkon Stene som lager de underfundigste lyder på diverse slaginstrumenter, samt Jørgen Træen som sørger for de gitaristiske ulumskheter i «Arctic Jam».

Musikerne i Oslo Filharmoniske orkester er med på notene - både med de mange solistinnslagene og de større orkestrale passasjene - alt under ledelse av Olari Elts

ØYVIND TORVUND: «A Walk into the Future»
Oslo Filharmoniske Orkester - Olari Elts (dirigent)
Aurora Records ACD 5116 (2024)
Spilletid: 57'04



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar