fredag 23. februar 2007

Stor cellist - meget godt orkester

Her har vi to utrolig flotte cellokonserter som presenteres av et stjerneskudd av en musiker. Daniel Müller-Schott og dirigent André Previn skaper her en duo som på mange måter overgår samarbeidet mellom Jaqueline du Pré og Daniel Barenboim - og som er et lite hakk bedre enn Previns og Yo-Yo Mas innspilling fra 1990. Det er cellokonsertene til Edward Elgar (1857-1934) og William Walton (1902-1983) som får en strålende presentasjon av den meget talentfulle tyske cellisten.

Det er i første rekke Müller-Schotts varme spill som fasinerer. Hans tolkninger i disse konsertene er preget av intensitet og nydelig klangskapende. Dette er på mange måter cellistens ultimate framføring all den tid han har med seg et orkester som virkelig er i lyttemodus og som presenterer akkompagnement i verdensklasse. Innspillingen er upresentiøs, vakker og fargerik.
Det er to vidt forskjellige konserter vi opplever her. Det er snaut 40 år mellom konsertenes tilblivelse - og der Elgars konsert er meget romantisk anlagt - så finner vi et mer teknisk virtuos konsert i Waltons stykke. Derfor blir kombinasjonen av disse konsertene ofte brukt på plateinnspillinger. Og Müller-Schott får virkelig vist sin musikalske styrke på denne platen.
Det er Oslo Filharmoniske orkester som spiller, under ledelse av av sin tidligere sjefdirigent. Samarbeidet mellom Previn og OFO kunne ikke fått en bedre avslutning enn denne innspillingen. Den vil leve lenge.

ELGAR / WALTON: Cellokonserter
Daniel Müller-Schott, cello - Oslo Filharmoniske orkester - André Previn
Orfeo 621061A (2006)
Spilletid: 59:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar