torsdag 16. januar 2020

En komponist - to solister

Det er alltid spennende å møte Jan Erik Mikalsens musikk. Denne gangen sammen med fiolinisten Ingerine Dahl, pianisten Ellen Ugelvik og Stavanger symfoniorkester. Det blir en god dose musikalske stemninger av slikt.

Platen åpner med det som viser seg å være det denne innspillingens virkelige innertier. Fiolinkonserten fra 2017 med en drivende god Ingerine Dahl på solistplassen. Musikken er intens - spillet er intenst og etter 28 minutter med solist, orkester og komponist ble jeg slått av hvor levende det hele er. Lytteren blir tatt med fra de vareste og lyseste toner inn i en litt tung verden, før det hele kulminerer langt der oppe i det lyseste lyse. Hele konserten er en mektig og tankevekkende reise. Den er mektig og skjør og musikken, som handler om ensomhet i følge komponisten, er på mange måter billedlig lagt. Man forblir faktisk ikke upåvirket av denne konserten.
Klaverkonserten «Just for you» sitter ikke like godt i øregangene etter første runde i lydanlegget. Konserten er skrevet til minne om den musikalske snodigheten Wladziu Valentino Liberace, amerikansk pianomann med polske og italienske røtter. Musikken er på en måte litt skummel, man aner farer i de musikalske skyggene. Og det har nok noe med denne mannens liv - som opp i all populariteten nok hadde sine ensomme stunder.
Mikalsen kompositoriske regi på dette verket er god, selv om fiolinkonserten hans fanger større oppmerksomhet i mine ører.
Pianosolist Ellen Ugelvik gir igjen av seg selv og viser igjen hvorfor hun er en av samtidens store musikalske personligheter innen det moderne musikkfeltet.
Stavanger Symfoniorkester viser også sine kvaliteter innen området ny musikk. Denne gangen meget godt ledet av Eivind Gullberg Jensen.

Platen ledsages av et informativt cd-hefte ført i pennen av Hild Borchrevink.

JAN ERIK MIKALSEN (f. 1979): Fiolinkonsert & Klaverkonsert
Ingerine Dahl, fiolin - Ellen Ugelvik, piano
Stavanger symfoniorkester - Eivind Gullberg Jensen (dirigent)
Aurora ACD 5104 (2019)
Spilletid: 59:22


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar