tirsdag 18. desember 2018

Den foranderlige «Messias»

Her er det bare å spisse ørene og å gjøre seg opp en mening - for slik har du aldri hørt Händels «Messias» før.

Elisabeth Holmertz (vokal), Per Buhre (barokk-fiolin og vokal), Ingrid Andersson (barokk-cello og vokal) og Fredrik Bock (barokk-gitar, charango (et lite instrument i lutt-familien) og vokal) ikler seg navnet ensemble Odd Size. Og odd (merkelig) er ingen dum beskrivelse av det klingende resultat.
Det som slår meg er at denne framførelsen godt kunne har vært gjort i en verdslig sammenheng, gjerne av musikanter som levde av å underholde i gater og smug. Musikanter som elsket det de gjorde, og gjerne lagde litt spetakkel og ablegøyer mens den musikalske underholdningen pågikk - for så å overraske totalt med de vakreste ballader.
Joda - jeg snakker fortsatt om «Messias» signert Georg Friedrich Händel (1685-1759), men denne versjonen (som selvsagt ikke er komplett) - er et godt stykke unna det som oppleves i kirker og konsertsaler rundt om. Ikke et vondt ord om slike oppføringer, men likevel - denne versjonen - «Messiah for 4» - er et usedvanlig friskt musikalsk pust inn i den barokke verden - og du risikerer et lite musikkrøsk i sjela underveis.
Smilet mitt var i alle fall bredt når platen hadde snurret ferdig!
Bravo! :)

ENSEMBLE ODD SIZE: «Messiah for 4»
(eget selskap) - (2018)
Spilletid: 53.22

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar