mandag 21. november 2022

Livets lyd - lyden av livet!


 At livet og lyd er omfattende vet vi. At utdrag fra Charles Darwins bok «Artenes opprinnelse» kan danne grunnlaget for et nytt mesterverk fra Bjørn Morten Christophersen (f. 1976) kan kanskje virke litt "far out". Men det er nettopp det som skjer her. Snaut 65 minutter med klanger utfolder seg i et lydlandskap som like greit kan sies å være et slags skaperverk. Her er det bare å lytte og nyte!


I «The Lapse of Time» møter vi sopranen Ditte Marie Bræin, barytonen Frank Havrøy, Ensemble 96 og Telemark Kammerorkester med Inger-Lise Ulsrud på orgelkrakken, fantastisk sydd sammen av dirigentene Nina T. Karlsen og Per Kristian Skalstad.

Det er noen ganger så man må klype seg i armen, for her kan man enkelt lukke øyene å la fantasien vise en film. Slik virket Christophersens oppbygging av dette storslåtte verket på undertegnede. Selv om dette er et forholdsvis nytt verk (skrevet i 2013), så finner vi her Christophersens fine evne til å skape et klangbilde med melodiføringer som gjør at tekst og musikk spiller inn mot hverandre. Teksten gir musikken mening og omvendt. Slik skapes spenninger og musikalsk rikdom for ørene.

Dette oratoriet er anlagt på størst mulig vis, med solister, kor, orgel og orkester. Og det som slår meg er den utrolig brede klangen som presenteres. Koret er ikke av de største og det er heller i et kammerorkester, men du verden - for en fantastisk opplevelse i alle henseender.

Det er en stor jobb dirigentene for denne innspillingen har gjort med tekst og musikk. Her har selvsagt komponisten gjort et fremragende arbeid i orkestreringen og Christophersen balanserer perfekt så sangernes og musikernes enhet enkelt sagt er en fornøyelse å lytte til.

Cd-heftet er også godt, der komponisten forteller om verket (på engelsk riktig nok). Og med tekstene til verket i hånda sikres en imponerende og givende opplevelse for oss lyttere.

Dette er et musikalsk drama av ypperste klasse!

BJØRN MORTEN CHRISTOPHERSEN: «The Lapse of Time»
Ditte Marie Bræin, sopran - Frank Havrøy, baryton
Inger-Lise Ulsrud, orgel
Ensemble 96 og Telemark Kammerorkester
Dirigenter: Nina T. Karlsen (Ensemble 96) og Per Kristian Skalstad.
Simax Classics PSC 1392 (2022)
Spilletid: 64:25

1 kommentar: