onsdag 12. november 2008

Sterk innspilling - sentralt verk

Ellen Ugelviks solodebut kunne ikke blitt bedre. Hun har på en imponerende måte tatt for seg George Crumb (f. 1929) og hans «Makrokosmos I-II» (1972-73).Å debutere på med en soloplate av slikt format krever mot - og en stor dose pianistiske ferdigheter. Dette enorme samtidsverket er skrevet for preparert piano, og er selvsagt ikke det av de mest tilgjengelige. Men musikken er fascinerende, underholdende og krevende. Det plystres, ropes, synges og hviskes i dette verket - ved siden av de rent pianistiske åpenbaringer, alt fanget inn av plateselskapets satsing på en surroundinnspilling. Djervt og fint det også - all den tid lyden er av ypperste kvalitet.
Ugelviks spill er spennende - og om man er så heldig å ha det fantastiske partituret av denne musikken mellom hendene (Edition Peters), så vil jeg mene at opplevelsen frister til mange stunder mellom surroundhøytalerne i stua.
Dette er ikke musikk man blir ferdig med i løpet av en runde - for denne fascinerende klangverdenen gir lytteren så utrolige fine opplevelser - gang på gang.
Denne platen må bare oppleves!

GEORGE CRUMB: «Makrokosmos I-II»
Ellen Ugelvik, klaver
Simax Classics PSC 1263 (2008)
Spilletid: 65.14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar