torsdag 10. juni 2010

Endelig på cd!

Arvid Kleven (1899-1929) er ikke av de mest spilte komponistene her hjemme, men med denne innspillingen tas en komponist som virkelig fortjener fokus opp i lyset. Stavanger Symfoniorkester (SSO) serverer en meget god og ikke minst - viktig plate!Arvid Kleven - en komponist som ikke fikk leve til han var 30 år en gang, men døde bare fem dager før sin 30-års dag av giktfeber. Han var fløytist i blant annet Oslo-filharmonien og på Nationaltheatret - og mer eller mindre selvlært komponist. Han hadde et forholdsvis turbulent kompositorisk liv i de få årene han fikk lov å holde på. Musikkritikerne var mildt sagt kritiske - og hans verk har bare i ytterst sjeldne tilfeller nådd den musikalske scenen her hjemme. Unntaket er hans mest kjente orkesterverk «Lotusland» op.5 - skrevet i 1922.
Men etter det ble hans orkesterverk mer eller mindre slaktet av musikkanmelderne. I dag kan nok dette synes litt rart - all den tid Klevens musikk på mange måter var med på å stake ut kursen for en og annen komponistretning her hjemme. Men hans musikk var jo ikke tuftet på den norske folkemusikken må vite - og slikt ble det spetakkel av.
Nå har dirigenten Susanna Mälkki og Stavanger Symfoniorkester gjort en veldig god innspilling av Klevens fire orkesterverk; «Symfonisk fantasi» op.15, «Skogens søvn» op.9 og «Sinfonia Libera in due parte» op.16 - og selvsagt «Lotusland» op.5.
Men uten et formidabelt arbeid av Robert Rønnes, som har rekonstruert opus 15 og 16, og Gert Opitz som har rekonstruert op.9, så hadde denne musikken aldri fått klinge igjen. Dette er et usedvanlig godt og viktig håndverk Rønnes og Opitz legger for dagen.
SSO spiller som de skal - med nydelige soli-innslag og et meget potent samspill.
Arvid Klevens musikk fortjener en tur opp i lyset - og med denne platen får musikken lov til å skinne.

ARVID KLEVEN: Orkesterverk
Stavanger symfoniorkester - Susanna Mälkki
BIS-CD-1542 (2010)
Spilletid: 65.27

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar