fredag 4. februar 2011

I romantisk tradisjon

Norske kvartetter i romantisk tradisjon er en sjelden vare. Catharinus Elling (1858-1942) har skrevet kvartetter som svært få har hørt, men Engegårdkvartetten røsker vekk glemselens slør med denne plata.
Det klingende resultat vitner om solid håndverk - både fra utøvere og komponist. Og det er veldig gledelig å registrere at tre sentrale verk utenfor den såkalte mainstream i norsk musikkliv i første del av 1900-tallet endelig kan få sin rettmessige plass i den klingende musikkhistorien.
For det er ikke tvil om at denne Catharinus Elling så til de grader har levd i skyggen av de virkelig store komponistene i Norge på den tiden.
Derfor er det både viktig å befriende godt at fem av våre dyktige musikere tar for seg av hans musikk. Disse tre kvartettene er alle skrevet innenfor et kort tidsperspektiv (1897-1903), og tegner et bilde av en komponist med dyp forankring i romantikken. Og selv om dette ikke er av det super-nasjonal-romantiske slaget slik andre komponister forfektet i perioder, viser Ellings håndverk et stort kammermusikalsk talent, som nå er festet til cd-platen .
Fremførslene er av det særs gode slaget, med gnistrende innlevesle og stor sans for den fine formen Elling har skapt med sine verk. Dette er i det hele tatt en plate som bør anskaffes av alle med et snev av interessert for norsk kammermusikk.
Det er forresten artig å tenke på at denne kammermusikken, som meget vel kunne vært skrevet av de store mellomeuropeiske mestere, er skrevet av Catharinus Elling fra Tollbodgaten i Oslo...
---
Engegård-kvartetten / Nils A.Mortensen, piano
Strykekvartett D-dur
Strykekvartett a-moll
Klaverkvartett g-moll

THE ENGEGÅRD QUARTET & NILS ANDERS MORTENSEN: CATHARINUS ELLING: QUARTETS
SIMAX CLASSICS (2010) - PSC1304
Genre: Klassisk - Spilletid: 1:05:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar