onsdag 21. desember 2011

Fintvevende modernisme

Finn Mortensens musikk kan betegnes som romantisk modernisme - og i mange år var han borte - i alle fall fra cd-spilleren.
Derfor er det så man kan rope i glede over at den norske dirigenten Terje Mikkelsen har spilt inn fire av Mortensens mest sentrale orkesterverk.
Med seg har han et orkester av meget godt merke og orkester og dirigent klarer å formidle Mortensens musikk på en interessant og iørefallende måte.
Nå var det faktisk mange år siden undertegnede lånte øre til Finn Mortensens musikk - og da som nå var det symfonien som traff øregangene først. Og det slår en at denne symfonien er rett og slett genial. Mortensen klarer, med klare hentydninger til "gamle dager" - og fintvevende moderistiske grep, å gjøre denne symfonien til noe særegent i norsk musikkliv. Og det er ytterst hørevennlig - ja kanskje ett av Mortensens mest tilgjengelige verk for det vanlige publikum. Og her starter på mange måter reisen man gjøre med denne platen. For innspillingen tar det kronoligisk fra året 1953 til 1967, og med cd-boka i den ene hånda og med Eilif Nesheims bok om Mortensen i den andre (anbefales) kan en aften dedikert denne komponisten bli en strålende opplevelse. Og er du ukjent med Mortensens musikk, så begynn for all del med symfonien.
Mortensen var tidlig inspirert av Bruckner. Etter urfremføringen av Mortensens symfoni, skrev én kritiker: «Stor musikk med parti av stram form og dramatisk kraft i harmonisk blanding [?] der mjuke klangar og raffinerte klangfargar skapar venleiksinntrykk som går beint til hjarta.» Denne gaven for følelsesmessig kommunikasjon fortsatte Mortensen å utvikle gjennom sine verker.
Finn Mortensen ble Norges musikkhøgskoles første professor i komposisjon. Han var hele livet en foregangsmann for den internasjonale modernismen. Romantikeren Mortensen opplevde – og forsto – hvilke sterke muligheter for følelsesuttrykk tolvtonemusikken ga. Midt på sekstitallet ble komposisjonene hans friere, og i hans ‘nyserielle’ komposisjonsteknikk fra 1970 fikk melodiske elementer en viktig plass. Verkene på denne platen viser bevegelsen fra senromantikk i Symfoni, gjennom tolvtone-inspirasjon, og frem til stilistisk frigjøring i Per Orchestra.

På plata:
Symfoni op.5
Pezzo orchestrale op.12
Evolution op.23
Per Orchestra op.30

MÜNCHNER RUNDFUNKORCHESTER / TERJE MIKKELSEN: Musikk av Finn Mortensen
SIMAX CLASSICS (2011) - PSC1306
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 62:51

Finn Mortensen (1922-1983)

  • Studerte med med Thorleif Eken, Klaus Egge, Niels Viggo Bentzon, Erling Westher og Reidar Furu
  • Professor i komposisjon ved Musikkonservatoriet i Oslo
  • Leder av Ny Musikk (1961-1964, 1966-1967)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar