onsdag 14. mars 2012

Givende kammermusisering

«Noen liker mora - og noen liker dattera» er et kjent ordtak. I dette tilfelle er det like greit å sitere Ole Brumm; «Ja takk, begge deler».
For selv om Brahms skrev disse to sonatene for klarinett, så begikk han senere en omskriving av sonatene for bratsj og piano. Og det som er slår undertegnedes ører er at begge versjoner er av det givende slaget. Selv som ivrig amatørklarinettist må jeg innrømme at disse sonatene - i bratsjtapning - er vel så lydhøre og delikate som klarinett-versjonene.

Nå har også en av landets dyktigste bratsjister tatt for seg Brahms to sene mesterverk. Og det er en fryd å låne øre til Henninge Landaas varme og inderlige bratsjklang. For det er klangen som er eksepsjonell på denne plata. Og når akkompagnatør Tim Horton følger opp med utmerket tangentspill, kan man trygt anbefale denne innspillingen.
Bratsjsonatene blir i dag forstått som verk i sin egen rett, selv om det ikke er til å komme utenom at hvert tema, hvert utvidede intervall, hver klangfarge opprinnelig er skapt med Mühlfelds ekstraordinære spill i tankene. Framfor å være opptatt av hvilken versjon som er best, kan man her utforske hvordan bratsjen får fram helt andre egenskaper ved den samme musikken, og på denne måten vinner vi enda større innsikt i den musikalske forestillingsevnen til et av menneskehetens største genier.
Så kan man fornøyd registrere at «transkripsjonen» av disse klarinettsonatene er flott servert fra særdeles dyktige musikalske hender.
---
Etter å ha ferdigstilt strykekvintetten op.111 i 1890, bestemte Brahms seg for å slutte å komponere. «Jeg har arbeidet hardt hele mitt liv. Nå skal jeg for en gang skyld være lat».
Men på grunn av et tilfeldig møte med klarinettisten Richard Mühlfeld, har vi ikke bare trioen op.114 og klarinettkvintetten op.115, men også de to sonatene i op.120 som opprinnelig ble skrevet for klarinett og piano. Brahms skrev selv klarinettsonatene om for bratsj og piano. 

HENNINGE LANDAAS; TIM HORTON: BRAHMS - SONATAS FOR VIOLA & PIANO
LAWO CLASSICS (2011) - LWC1027
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 45:55 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar