tirsdag 29. mai 2012

Levende fortid

Debussy, Grieg og Bartok - tre komponister som alle har satt markante spor etter seg i musikkhistorien. Og når Nils Anders Mortensen leverer et spill som er sprell levende, danser fortidens musikk rundt øregangene med en sjelden liflighet.
Debussys «L´Isle Joyeuse» sprudler i Mortensens tolkning. Mesterens evigunge «Clair De Lune» pensles frem med den største nennsomhet. Griegs «Ballade» er sjeldent godt fremført, og så avsluttes det hele med en befriende Bartok.
Nils Anders Mortensen er uten tvil en av steinrøysas virkelig tangent-talenter. Musikken han gir seg i kast med forlanger et drivende godt teknisk spill - som må kombineres med en stor innsikt i komponistenes musikalske tanker. Og Mortensen lykkes til fulle med det hele.
Dette er musikk om følelser, om mennesker og om natur - tre elementer vi har nære relasjoner til, og opplevelsen blir frydefull fordi utøverens spilleri rett og slett er levende!
Mortensen har valgt musikk som på mange måter står nærmere bildet enn fortellingen. Her er ingen lange linjer eller harmonisk utvikling som vil transportere lytteren mot ett bestemt mål. Musikken vil snarere holde fast øyeblikk som i et bilde, åpne opp klanglige rom og bevege seg rundt i dem, som i et landskap.
Programvalget er forbilledlig og utøveren leverer framførelser på øverste hylle.
På plata:
Claude Debussy: L´Isle Joyeuse L. 106, Estampes L. 100, Clair De Lune L. 75/3
Edvard Grieg: Ballade I G-Moll, Op. 24, Notturno Op. 54/4
Béla Bartók: Im Freien Sz. 81

Nils Anders Mortensen (1971)

  • Pianist fra Flekkefjord
  • Utdannet ved: Hochschule für Musik und Theater Hannover , Norges musikkhøgskole (NMH) og L'ecole normale de musique de Paris Alfred Cortot 
NILS ANDERS MORTENSEN: «IM FREIEN»
LAWO CLASSICS (2012) - LWC1032
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 60:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar