torsdag 9. august 2012

Lydvibber

Man blir smått imponert av Ørjan Matre og Rolf Borch. Ørjan Matre er blant de fremste i en ny og spennende generasjonen norske komponister. Og man må bare medgi at «Inside Out» er en imponerende debututgivelse, som lover godt for fremtidige klangutfoldelser.
Like mye er platen et strålende portrett av klarinettisten Rolf Borch. Han behandler sitt instrument på en fasinerende måte, der klanglige eksperimenter og rytmisk virtuositet er sentrale resulateter.
«Prologue» - solo klarinett - en presentasjon av en utøver med sitt instrument som umiddelbart gir tiltalende vibber i lytterens øreganger. Finurlig skrevet av en komponist med god innsikt i dette instrumentets kvaliteter.
«Chant» - en duett, der trombonen lager fantastiske kontraster til treblåserens klangutfoldelse - et spesielt artig verk der trombonist Marius Hesby er hjertlig tilstede.
«A Leaf falls in loneliness» - trio med elektronikk som inkluderer den vare stemmen til Tora Augestad og den spesielle og egne klangen i Tanja Ornings cello - et verk der lytteren med hell kan reflektere over livet, progresjon - eller mangel på progresjon. Små øyeblikksbilder som sammenligner - settes opp mot hverandre - og gir musikalske konklusjoner uten å konkludere. Et strålende stykke vakker musikk som virkelig åpner ørene.
«Inside Out» - en klarinettkonsert med et opplagt Bergen filharmoniske orkester osm lydhøre medspillere - godt ledet av Juanjo Mena. Kanskje platas sterkeste verk, der Matre virkelig serverer en gjennomarbeidet konsert man blir glad i - ikke minst takket være Rolf Borch spill.
Ørjan Matre er født i 1979 i Bergen og studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole hos Bjørn Kruse, Lasse Thoresen, Olav Anton Thommessen og Henrik Hellstenius. Han har i løpet av de siste fem årene markert seg som en tydelig stemme i norsk musikk, og har på kort tid fått profilerte oppdrag fra toneangivende musikere, ensembler og orkestre.
Rolf Borch (1975) er også født og oppvokst i Bergen. Han studerte ved Norges musikhøgskole med Hans Christian Bræin. I tillegg til et bredt klassisk repertoar, har Borch et sterkt engasjement for ny musikk - noe som har resultert i over 90 urfremføringer av norske og utenlandske verk. Listen over komponister han har jobbet med er lang og omfatter navn som Lachenmann, Ferneyhough, Oehring, Huber, Saariaho og Spahlinger.

ØRJAN MATRE: «Inside Out»
Sjanger: Samtidsmusikk
Aurora - ACD 5065 (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar