torsdag 6. september 2012

Friskt fra en cellist og tre bautaer

Det er spenninger og lidenskap Jakob Kullberg maner frem fra sine cellostrenger. Og han får god hjelp fra tre av nordens største komponister.
Den danske cellisten Jakob Kullberg betegnes som en av de drivende krefter innenfor ny musikk i Europa. Derfor er denne platen både spennende og informativ.
For Kullberg spiller med stor innlevelse i disse tre verkene som han har tatt med seg i studio. Musikken står for kvalitet og det er meget gode håndverk som Kullberg har jobbet med på denne platen.
Ekstra interesse må Per Nørgårds verk tildeles. Samarbeidet mellom Kullberg og den danske komponisten har pågått i snart femten år, og det er morsomt å lese seg opp på dette samarbeidet i det innholdsrike cd-heftet, samtidig som sats-titlene på den fire satser lange cellokonserten setter i gang fantasifulle bilder hos lytteren. Nå skal man ikke alltid se med nasjonale øyne når en plate ser dagens lys, men umiddelbart kan man si at hans tolkning av Arne Nordheims cellokonsert goså er av det spenstige slaget, med herlig fremdrift i linjene og flott klarhet i de teknisk vanskelige passasjene. Strålende spilt med andre ord. Platen avsluttes med tiltalende finsk samtidsmusikk - spilt med engasjement.
I den grad Kullberg kan betegnes som et friskt pust inn i den nordiske musikksfæren, så kan man trygt hevde at hans spill er som et musikalsk fyrverkeri. Og det er ikke tvil om at han vil ha stor innflytelse på den samtidsmusikalske scenen i fremtiden.
På plata:
Per Nørgård: «Cellokonsert nr.2 - Momentum»
Arne Nordheim: «Tenebrae»
Kaija Saariaho: «Cellokonsert nr.1 - Amers»
Det er det polske New Music Orchestra som spiller, under ledelse av Szymon Bywalec.

JAKOB KULLBERG, NEW MUSIC ORCHESTRA & SZYMON BYWALEC: «MOMENTUM»
AURORA (2012) - ACD5075
Genre: Samtidsmusikk - Spilletid: 66:11 


 Jakob Kullberg (1976)
  • Dansk cellist
  • Studert ved musikkonservatoriet i Jylland, samt i Amsterdam, London og Zagreb
  • Kullberg er bosatt i Paris (2012)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar