tirsdag 27. august 2013

Det kunne blitt en fest

Hector Berlioz er et overflødighetshorn i klanger, musikalske koloritter og spenninger. Bergen-filharmoniens innspillingen kunne vært en solid innertier, men ikke alt er av ypperste merke.Det begynner med «Le Corsaire», Op.21, et stykke som i første rekke krever lynende presise strykere. Det er bra spilt, med fint driv - men framføringen er ikke så gnistrende som jeg kunne ønske. Også små ting i fraseringer synes litt lettbent.
«Overture to Beatrice et Benedict» har litt av det samme. Det mangler litt overskudd, noe av fraseringen virker litt snuttete og det er små upresisheter her og der.
«Grande Ouverture des Francs-Juges», Op.3 er ikke av de mest spilte Berlioz-stykker, kanskje også den svakeste ouverture på denne platen - og det hele spilles nesten litt innadvent.
I «Romersk karneval» er noe av snerten tilbake i orkesteret. De kjente frasene og melodiene er nesten med på å revitalisere orkesterets formidling. Godt spilt!
Overturen «Waverly», Op.1, er som noen av de andre litt mindre spilte Berlioz-stykkene, hyggelig lytting, men Bergen-filharmonien glimter bare tidvis til med inspirerende spill. Heller ikke ouverturen til «Kong Lear» gnistrer av overskudd.
Avslutningsvis viser Bergen-filharmonien litt av de varme kvaliteter orkesteret tross alt har. I overturen til «Benvenuto Cellini» er de der de skal være - på hugget - og med en fargerik musikalsk formidling.
Et godt pluss i margen er også de mange fine soloinnslagene i stykkene som blir løst på en forbilledlig måte.
Likevel er denne platen en liten skuffelse. Jeg hadde ventet meg et mer presist orkester med masse overskudd. Det ble bare en helt grei opplevelse.

HECTOR BERLIOZ: Ouvertures 
Bergen filharmoniske orkester - Andrew Davis
Chandos CHSA 5118 (2013)
Spilletid: 72.51

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar