fredag 6. juli 2007

Dedicated to Christian Lindberg

Christian Lindberg er en gudbenådet trombonist. Hans spill er på denne platen kan knapt overgås. Og når solist og orkester ledes av en ypperlig dirigent kan man bare sette seg ned å nyte.

Den svenske trombonisten er en guru - ingen tvil om det. Han er teknisk brilliant og har en enorm musikkforståelse - og sannsynligvis en stor porsjon selvtillit, noe en må ha for å gi seg i kast med disse tre verkene som er på denne platen.
Platen åpner med Luciano Berio (1925-2003) og hans «Solo» fra 1999. Allerede her aner vi hvilken kontroll Lindberg har på sitt instrument - og samspillet han har med Oslo-filharmonien er forbilledlig
Platas knallsterke verk er Iannis Xenakis (1922-2001) «Troorkh» (skrevet i 1991) - et sitrende og intens musikalsk drama som kanskje savner sitt sidestykke i trombonelitteraturen. «Grisevanskelig» er et ord man godt kan bruke om de kromspring solisten foretar seg, spesielt innen feltet glissando. Likedan er det herlig å høre et orkester som er så til de grader på plass som i dette verket. Klangene som Xenakis skaper er helt unike, og filharmoniens musikere takler disse utfordringene på en utrolig flott måte.
Plata avsluttes med «Yet another Set To» fra 2005 av Mark-Anthony Turnage (f. 1960). Her er det blues og jazz som gjennomsyrer verket. Og man aner en sterk beundring for Leonard Bernsteins klanger. Dette er et stykke som ikke er så sjelsettende som «Troorkh», men det danner en fin avslutning på en hyper-sterk plate.
Oslo Filharmoniske Orkester er strålende medspillere til Lindberg - og det hele ledes av Peter Rundel.

DEDICATED TO CHRISTIAN LINDBERG:
Musikk av Berio, Xenakis og Turnage
Oslo Filharmoniske orkester - Peter Rundel
BIS SACD 1638 (2007)
Genre: Samtidsmusikk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar