onsdag 7. mars 2012

Sofia Gubaidulina og Geir Draugsvoll

Denne platen er på mange måter et møte med en musiker og en komponist. Sofia Gubaidulina (f. 1931) har skrevet denne platas hovedverk til den norske musikeren Geir Draugsvoll. «Fachwerk» for bayan, slagverk og strykeorkester er i denne tapningen en sjelsettende opplevelse.

Geir Draugsvoll er professor ved musikkonservatoriet i Danmark og er en av verdens ledende musikere på sitt felt - altså bayan. Dette instrumentet er en russisk versjon av trekkspillet, og skiller seg litt ut fra sin vestlige motpart. I klang er det spesielt bassen som har en fyldigere klang en vårt vestlige kromatiske trekkspill.
«Fachwerk» (kan oversettes med bindingsverk i tre) er dedikert til Draugsvoll av den russiske komponisten - og ble urframført i 2009. I forbindelse med at denne plate skulle gis ut, reviderte hun verket i 2011.
Sofia Gubaidulinas musikk er lyttervennlig, spennende, intrikat og ikke minst klangfull. Og dette verket er rett og slett en nytelse å lytte til. En blir også fristet til å virkelig ta et dypdykk i denne musikken - da er supergode høretelefoner et greit instrument for lytteren å i beredskap. For det er så utrolig mange detaljer som ligger i dette verket at en porsjon stillhet kreves under avspillingen.
Det gjelder også platas andre verk; «Silenzio» for bayan, fiolin og cello fra 1991. Musikerne får dette verket til å puste - og hvem sier at stillhet ikke er musikk? Lytt på «Silenzio» og nyt!

Disse to verkene er spilt inn i Kolstad kirke i Trondheim med komponistens tilstedeværelse. Da kan man  ikke annet enn å anta at «Fachwerk» og «Silenzio» har fått det uttrykket komponisten ønsker.

Foruten Geir Draugsvoll på bayan bidrar strykerne i Trondheim symfoniorkester under ledelse av Øyvind Gimse sammen med perkusjonisten Anders Loguin og fiolinisten Geir Inge Lotsberg. Gimse bytter ut dirigentpinnen med sin cello på «Silenzio».

Dette er en plate som kan anbefales på det varmeste!
Den tyske kulturavisen «Die Zeit» kåret in 2011 «Fachwerk» og CD innspillingen for Naxos til «Best Album of the Year».

SOFIA GUBAIDULINA: «Fachwerk» og «Silenzio»
Geir Draugsvoll, bayan - Trondheim Symfoniorkester
Naxos 8.572772 (2011)
Genre: Samtidsmusikk 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar