fredag 17. desember 1999

Betydelig musikkopplevelse

Harald Sæverud (1897-1992) er etter min mening en av kongerikets mest interessante komponister ved siden av Arne Nordheim, Geirr Tveitt og Fartein Valen. På denne platen har Stavanger symfoniorkester spilt inn den siste symfonien Sæverud skrev, samt en meget fin versjon av klaverkonserten med den japanske pianisten Noriko Ogawa.

Både den niende symfonien og klaverkonserten hører med til de mest betydelige verkene til Harald Sæverud. Klaverkonserten har nesten et lite preg av Prokofiev over seg, og er jo også blitt en av de mest berømte av hans større verk. Noriko Ogawa er solist - en pianist som spiller utrolig klart og elegant. Hun fremviser en teknikk som er herlig og hennes innsikt i den norske komponistens intensjoner er særdeles gode.
Sæveruds siste symfoni - den niende i rekken (det samme antall som Beethoven, Bruckner, Mahler, Vaughan Williams osv....) ble urframført av Bergen Filharmoniske orkester under Karsten Andersens taktstokk. Den ble ikke umiddelbare en like stor suksess som hans foregående symfoni, men jeg synes denne symfonien samler mange musikalske tråder hos komponisten. Man aner hans sterke tilknytning til norsk tradisjonsmusikk som har på mesterlig vis har tilegnet seg i sine verk - og hans musikalske styrke er bortimot på topp i denne symfonien - som er glimrende spilt på denne innspillingen. Spesielt den fjerde satsen «Klokker i fjellet» er betagende!
Platen innledes med «Fanfare og hymne» er verk han skrev til Bergens 900 års jubileum i 1970.
Denne platen er så absolutt et "must" om du har litt sans for norsk musikk fra 1900-tallet!

På platen: 
«Fanfare og Hymne» op.48 (1970)
«Klaverkonsert» op.31 (1950)
«Symfoni nr.9» op.45 (1966)

HARALD SÆVERUD: Volum 4
Noriko Ogawa, piano
Stavanger Symfoniorkester - Alexander Dmitriev (dirigent)
BIS-CD-962 (1998)
Spilletid: 60:17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar