fredag 10. desember 1999

Folkelige perler


Geirr Tveitt (1908-1981) har samlet og orkestrert en rekke toner fra Hardanger. Og på denne platen blir vi presentert for de to første suitene.

Åpningsstykket er «Velkomen med æra» - ett av de fineste små stykkene fra vår musikklitteratur - briljant instrumentert av Tveitt. Og så kommer de vakreste perler servert av et særdeles finstemt orkerster.
Denne spennende komponisten har skrevet en mengde musikk - fra store sceniske verk og klaverkonserter til små pianostykker og sanger.
De 30 første stykkene som er samlet i to suiter er alle tuftet på folkemusikken. Fantastiske titler som «Å! Høyjra du songen i fossaduren», «Flyteljod», «Stavkyrkjestev», «Hastverksbrudlaup», «Gamle-Erik sin klagesong» og «Eldebrand i skjeggjet» er bare noen av de maleriske tonene som meisles ut i herlige fargeklatter.
Stavanger Symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Ruud er formidler av disse to suitene, som altså er de to første av i alt fem suiter - der den tredje suiten (sats 31-45) dessverre er tapt.
Orkesterets og dirigent er helt innenfor skjorta til musikkskaper Tveitt med denne innspillingen. Det er nydelig tolket og denne platen er et viktig bidrag i å formidle vår nære musikalske fortid til et bredt publikum.

GEIRR TVEITT: «100 Hardingtonar, suite nr. 1 & 2»
Stavanger Symfoniorkester - Ole Kristian Ruud (dirigent)
BIS-CD-987 (1998)
Spilletid: 71:43

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar