torsdag 10. februar 2000

Harald Sæveruds «ukjente»

Harald Sæverud (1897-1992) er en av bautaene i norsk musikkhistorie, uansett tidsalder. Denne vestlandske tonedikteren var en betydelig symfoniker, og en fantastisk forvalter av norske toner i det kammermusikalske formatet. På denne platen har Stavanger symfoniorkester og Ole Kristian Ruud tatt for seg en lite spilt symfoni, samt Sæveruds senromantiske «Fiolinkonsert»

Den tredje symfonien (1926) ble spilt et par ganger før komponisten trakk den tilbake. Og det var først da fagottisten Robert Rønnes tok tak i Sæveruds rettelser og korrigeringer at en fullt ferdig symfoni så dagens lys.
La det være sagt med en gang - symfonien er ikke på langt nær så interessant som hans fire siste symfonier, men ligger likevel godt innenfor det vi kan si er et betydelig symfonisk verk med gode kvaliteter. Det er derfor prisverdig av Stavanger Symfoniorkester og Ole Kristian Ruud gjør denne jobben med å forevige Sæveruds litt mer ukjente verk.
På denne innspillingen finner vi også den mer kjente fiolinkonserten op.37 fra 1956. Her er det komponistens barnebarn Trond Sæverud som viser oss vei gjennom solopartiene. Solisten kjenner uten tvil denne musikken ut og inn, og det er en særdeles fin konsert som utfolder seg i høytaleren - meget godt formidlet av Trond Sæverud og et lydhørt orkester.
Dette er både en god og viktig innspilling, som viser enda litt mer av en utrolig spennende komponist.

HARALD SÆVERUD: «Symfoni nr.3» op.5 og «Fiolinkonsert» op.37
Trond Sæverud, fiolin
Stavanger Symfoniorkester - Ole Kristian Ruud
BIS‎– CD-872 (1998)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar