torsdag 27. november 2003

Stor symfoniker - godt spill

Harald Sæverud (1897-1992) er en av landets største komponister. Hans varierte komposisjonliste er lang og innholdsrik. Og på denne platen er det obokonserten og den femte symfonien som står i sentrum - pluss et par herlig mindre orkesterverk.


Det er Stavanger symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Ruud som gir oss en musikalsk orkesterpakke av høy kvalitet. Både den femte symfonien og Obokonserten er sentrale verk i Sæveruds produksjon. Musikken er forholdsvis enkel å forholde seg til - og gir et godt innblikk i Harald Sæveruds tanker og form, farger og teknikker.
I symfonien fra 1941 får orkesteret vist at de også behersker de kammermusikalske elementene, samt at musikerne gir herlige små solistbidrag.
I Obokonserten er det den britiske musikeren Gordon Hunt som er solist. Hunt er solo oboist i London filharmoniske orkester, og har blant annet spilt med Berlin-filharmonikerne. Han har også virket som musiker og orkesterleder i Danmarks og Sverige, og hans innsats som solist i Sæveruds konsert er av særdeles godt merke.
Som hale på disse konsertene har Stavanger symfoniorkester tatt med «Entrata regale op.41» - et verk som ble skrevet til Festspillene i Bergen i 1960 og dedikert til Kong Olav V. Det korte verket spilles på et meget majestetisk vis.
«Sonata Giubilata» op.47 er et bestillingsverk fra Bergen filharmoniske orkester til Bergen bys 900-års jubileum i 1970. Strålende og vital musikk - igjen godt fremført av et orkester som spiller med glede og overskudd.

HARALD SÆVERUD: «Obokonsert» og «Symfoni nr.5»
Stavanger Symfoniorkester - Ole Kristian Ruud
Gordon Hunt - obo
BIS CD-1162 (2003)
Spilletid: 59:08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar