fredag 30. april 2004

Opp av asken

Partituret til «Baldur's draumar» var lenge antatt tapt da London var under angrep under den andre verdenskrig. Men takket være komponistene Alexej Rybnikov og Kaare Dyvik Husby har vi nå det som antas å være svært lik det originale partituret fra urframføringen i 1938.

Og det er fantastisk jobb Husby har gjort med å ferdigstille arbeidet til den rusiske komponisten Rybnikov gjorde og i 2002 ble det rekonstruerte verket framført under Festispillene i Bergen - av Stavanger Symfoniorkester og Ole Kristian Ruud.
Dette er et forholdsvis tidlig verk av Geirr Tveitt (1908-1981), og det fikk altså sin urframføring i 1938. Etter at partituret ble sendt fra en konsert i Paris til Covent Garden i London, forsvant det på mystisk vis, men manuskripter man fant etter brannen på Tveitts gård i 1970 viste seg å være fragmenter fra partituret fra 1938.
Og hvilket resultat det er blitt av Husbys arbeid. Nå fremstår dette ungdommelige og omfattende verket i all sin prakt på denne cd-innspillingen. Musikken er fascinerende, orkesteret spiller med stor innlevelse og maestro Ruud loser dette prosjektet i havn på et musikalsk sett spektakulært vis. Her må også nevnes sangerne Solveig Kringlebotn, Ulf Øien og Magne Fremmerlid, samt Jon Eikemos fantastiske fortellerstemme.
Denne dobbelt-cd'en avsluttes med kantaten «Telemarkin» fra 1974 med tekst av Aslaug Vaa. Her er igjen Jon Eikemo resitatør - og vi møter også Trine Øien som solist, samt hardingfelespilleren Arve Moen Bergset.
Kantaten er ett av de senere verkene Geirr Tveitt skrev og viser hvilken utvikling denne komponisten gjennomgikk. Her møter vi en komponist som hyller både en stor forfatter, samt Telemarks egen Myllarguten. Heir viser Tveitt hvilken eminent melodiskaper han var.
Solister og orkester har all ære av denne viktige og svært så gode innspillingen.

GEIRR TVEITT: «Baldur's draumar» og «Telemarkin»
Solister: Solveig Kringlebotn (sopran), Ulf Øien (tenor), Magne Fremmerlid (bass), Jon Eikemo (resitasjon), Arve Moen Bergset (hardingfele) og Trine Øien (mezzosopran)
Stavanger Symfoniorkester - Ole Kristian Ruud (dirigent)
BIS-CD-1337/1338 (2003)
Spilletid: 118:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar