onsdag 27. oktober 2004

Wagner og Weber med KORK

Man er vant til en Richard Wagner (1813-1883) med sine gigantiske operaer, store orkestre og voldsomme musikalske linjer. Her møter vi en Wagner som på mange måter kan minne om  Beethoven - egentlig ikke så rart da Beethoven hadde en spesiell plass i Wagners hjerte. At Kringkastingsorkesteret har spilt inn denne sjeldent spilte symfonien, sammen med Webers to symfonier er prisverdig.

For undertegnede er nok Wagners symfoni den mest interessante. Weber to symfoniske tildragelser er musikalske korrekte og hyggelige bekjentskaper, men at heller ikke de er mye spilt har jeg egentlig en større forståelse for, selv om Kringkastingsorkesteret og Ari Rasilainens versjoner er av det særdeles gode slaget..
Wagners symfoni er skrevet i 1832 da han bare var 19 år gammel og symfonien vitner om en stor dose musikkforståelse hos den unge komponisten. Vi aner også et snev at det «wagnerske» i enkelte partier av symfonien.
Kringkastingsorkesterets besetning passer disse symfoniene meget godt. Rasilainen velger også tempi som gjør at lytteren ikke mister verken tråd eller interesse for musikken.
Spesielt i Wagners symfoni viser Rasilainen at han tar regigrep, ved å kutte enkelte repetisjoner som kunne gjort denne symfonien til en litt mindre spennende opplevelse.
Dette er en innspilling orkester og dirigent bør være fornøyde med. Orkesteret klinger som sedvanlig meget bra.

Richard Wagner: «Symfoni C-dur»
Carl Maria von Weber: Symfoni nr.1 C-dur
Carl Maria von Weber: Symfoni nr.2 C-dur


WAGNER - WEBER: Symfonier
Kringkastingsorkesteret - Ari Rasilainen
Finlandia 3984-23400-2 (2000)
Genre: Klassisk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar