tirsdag 5. oktober 2004

Kreativ debutant

Det er alltid spennende å lytte til nye norske komponister som portretteres på plate. Ragnhild Berstad er langt fra noen «nykommer» i norsk musikkliv, men det er første gang hun presenteres med en egen plate. Sju verk har fått plass på denne innspillingen, som dokumenterer en imponerende kvalitet både når det gjelder musikken og framføringene.
Umiddelbart er det tre av verkene som pirrer nyskjerrigheten ekstra; Det klanglig spennendet «Krets» fra 1996, lyd-collaget «Verto» fra 1992 og det spektrale «Emutatio» fra 1999, der farger, klanger og tradisjon formes til en liten musikalsk monolitt. Her hører vi stemmen til Berit Opheim, Oslo kammerkor og Kringkastingsorkesteret under ledelse av Eivind Aadland. Platen inneholder forøvrig «Anstrøk» fra 1999, «Respiro» fra 1994, «Zeugma» fra 1997 og «Toreuma» fra 1997. Ellers medvirker ensemblene Kyberia, Affinis og Arditti-kvartetten, samt solistene Lars Hilde på klarinett, Lene Grenager på cello og Cathrine Nyheim på slagverk.
Ragnhild Berstad (f. 1956 i Oslo) kom relativt sent i gang med sitt kompositoriske prosjekt, men begynte sin musikalske løpebane som gitarist og musikkpedagog. Til gjengjeld har hun fokusert utelukkende på å skape sitt helt egenartede klangrom i en konsentrert verkproduksjon fra tidlig på 1990-tallet og frem til i dag.


RAGNHILD BERSTAD: «Respiro»
Aurora ACD 5021 (2003)
Spilletid: 73:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar