torsdag 8. januar 2009

Johannes Brahms: Solide solister

Det er høyromantisk, solistisk og tidvis virtuost. Brahms' to konserter som er presentert her, tilhører standardrepertoaret i konsertsalene rundt om, og duoen Vadim Repin og Truls Mørk gjør ingen skam på denne musikken.

Nå kan man absolutt diskutere hva slags nye opplevelser musikken til Johannes Brahms (1833-1897) kan gi til det lyttende publikum. Brahms er kanskje en av de virkelig trauste komponister fra 1800-tallet, og personlig synes jeg fiolinkonserten bare tidvis får ørene til vibrere litt ekstra. Dette fordi verken solist eller dirigent gir noe særlig nytt liv til konserten. Jada, det er så vakkert spilt som bare det, men den trenger friskhet, en friskhet man bare aner mot slutten av stykket.
Repins soloinnslag i fiolinkonserten er eksepsjonelt i de virtuose og store partiene, men det blir nesten litt for forsiktig i konsertens svake partier. I dobbeltkonserten møter vi to lydhøre musikere som på mange måter utfyller hverandres spill i denne konserten.Og her får vi virkelig oppleve hvor fint Brahms musikk kan klinge. Samspillet mellom solistene er av det briljante slaget, og orkester og dirigent følger fint opp. For det er bare tidvis vi får høre hvor godt Gewandhausorkesteret egentlig er.
Lydkvaliteten på denne innspillingen er av det særdeles gode, men noen få unntak der enkelte instrumentinnsatser i orkesteret ikke kommer godt nok frem.

JOHANNES BRAHMS: Fiolinkonsert D-dur» op.77 og «Konsert for fiolin, cello og orkester a-moll» op.102.
Gewandhausorkesteret - Riccardo Chailly
Deutsche Grammophon 477 7470 (2008)
Genre: KlassiskIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar