onsdag 14. januar 2009

Kontraster

Rundt 300 år skiller fiolinkonsertene til Johann Sebastian Bach (1685-1750) og «In Tempus Praesens» av Sofia Gubaidulina (f. 1931). Fra den vennlige og vakre musikken til Bach kastes lytteren inn i en kamp mellom fiolin og orkester i platas andre del.

For oss her på berget er det kanskje Bachs to fiolinkonserter som man vil lytte mest til - delvis fordi den er lettere tilgjengelig, men også fordi det er Trondheimsolistene som samspiller med Anne-Sophie Mutter. Og jeg trives med disse tolkningene av Bachs musikk. Solisten overlesser ikke ornamentikken, men holder seg stort sett til det Bach har skrevet - og det er det selvsagt en god grunn til. Bach er mesteren - ferdig med det!
Trondheimsolistene er også med på notene. De spiller godt og følger Mutter helt til døra i den musikalske formidlingen. For her er det er tett og godt spill som legges for dagen.
Den nye fiolinkonsert til Gubaidulina (skrevet i 2007) treffer deg som en klangvegg - der solofiolinen settes opp mot et helt orkester, Interessant og spennende - og den russiske komponisten har en egen evne til å nagle lytteren til godstolen foran høyttalerne - godt hjulpet av solist og orkester.
Lyden er meget god og klangen av kammerorkesteret fra Trondheim matcher London Symfoniorkester på meget godt vis.

På plata:
Johann Sebastian Bach: «Fiolinkonsert i a-moll» BWV 1041
Johann Sebastian Bach: «Fiolinkonsert i E-dur» BWV 1042
Sofia Gubaidulina: «Fiolinkonsert nr.2 - In Tempus Praesens»

ANNE-SOPHIE MUTTER: Fiolinkonserter av Bach og Gubaidulina
Trondheimsolistene
London Symfoniorkester - Valery Gergiev (dirigent)
Deutsche Grammophon 0289 477 7450 1 (2008)
Spilletid: 63:40

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar