onsdag 18. februar 2009

Beat Furrer: En spesiell plate

Nysgjerrigheten om hva Tora Augestad gjorde på denne platen, var nok til anskaffelse. Augestad er definitivt en av våre mer spennende vokalister som mer enn gjerne hiver seg ut i modernismens intrikate irrganger. For komponisten Beat Furrer (f. 1954) er definitiv ikke av det enkle slaget å lytte til.

Bare et lite dykk ned i Furrers partiturer kan være nok til å få angst. Ved første øyekast kan det virke like uoversiktlig og tilfeldig, som musikken som tar turen ut av høytalerne.
77 minutter med Furrer i en jafs er definitivt ikke å anbefale, men stykke for stykke, med en solid lang kaffepause i mellom, er dette musikk som man blir litt fanget av.
Tilbake til Augestad. Hun medvirker på «Lotofagos I» - et verk for sopran og kontrabass - en spesiell konstellasjon i seg selv. Her viser Augestad seg fram som en uhyre dyktig musiker. I det enkle, men likevel komplekse notebildet er samspillet mellom henne og kontrabassist Uli Fussenegger spesielt og godt. Den tekstlige biten er forholdsvis vanskelig å få tak på, men en utmerket cd-hefte følger med, der både tekst og musikkeksempler er til god hjelp.
Når man lytter på denne platen er det likevel Klaverkonserten fra 2007 og de to stykkene der Furrer benytter seg av bassfløyte og kontrabassfløyte som virkelig er fasinerende lytting. Furrers skriverier er spenstige og det er imponerende å høre det ferdige resultatet, selv om det tar tid å lytte seg gjennom denne innspillingen.

På platen:
Klaverkonsert
Invocation VI for sopran og bassfløyte
Spur for klaver og strykekvartett
Fama VI for stemme og kontrabassfløyte
Retour an dich for klavertrio
Lotófagos I for sopran og kontrabass

BEAT FURRER: Klaverkonsert og andre verk
Kairos CD 0012842KAI
Spilletid: 77:47
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar