fredag 27. februar 2009

Et herlig tuba-løft!

Øystein Baadsvik er en musiker som tar tak i de mange fine stykkene der tubaen er i sentrum. På denne platen har han tatt med seg noen av de fineste verkene for tuba orkester fra forrige århundre.

En av mine favorittkomponister er engelske Ralph Vaughan Williams (1872-1958). Jeg ble først kjent med hans sjette symfoni og det nydelige fiolinverket «The Lark Ascending». Senere ble jeg mer og mer fascinert av tonespråket til denne komponisten, og litt uti ungdomsårene ser jeg at denne lettere geniale komponisten også har skrevet en tubakonsert. Og den har dukket jevnt og trutt opp i spilleren min. Øystein Baadsviks versjon er så langt jeg kan bedømme en av de aller beste. Og det er hans følsomme spill, hans nydelige klang og herlige rytmikk som strømmer gjennom denne innspillingen. Og da er nettopp konserten til Vaughan Williams er riktig så fint svennestykke for en tubaist av Baadsviks merke.
Alexander Arutiunians (1920-2012) tubakonsert er kanskje litt mer tradisjonell, men gir utøveren alle de nødvendige utfordringer som må løses for å gjøre denne konserten til en god og hørverdig opplevelse.
Det er alltid interessant å høre hva svenske komponister gjør. Og Torbjörn Iwan Ludquist (1920-2000) har skapt en nydelig tubakonsert med navnet «Landscapes» Lundquist er nok mest kjent for sine symfonier og sin filmmusikk - og når man snakker om den siste typen musikk her - så er nok John Williams (f. 1932) selve eksponenten her. Hans tubakonsert fra 1985, skrevet til Boston Pops orchestras solotubaist er et riktig så godt og seriøst stykke musikk. Her har både orkester og solist spennende musikalske føringer å formidle - og Williams klarer nesten å styre unna noen små musikalske "Star Wars-effekter". Sjarmerende.
Øystein Baadsvik gir her noen av de fineste tubaøyeblikk liv på et musikantisk og underholdende vis - så tusen takk!

ØYSTEIN BAADSVIK: 20th century tuba concertos 
Singapore Symfoniorkester - Anne Manson (dirigent)
BIS-CD-1515 (2008)
Spilletid: 58:15


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar