tirsdag 24. februar 2009

Gi musikken tid

Fartein Valens musikk var - og er nok for mange vanskelig tilgjengelig. Hans tonespråk var banebrytende i norsk musikkliv, men gi musikken tid - og den vil fascinere.

Takk til Stavanger symfoniorkester og Christian Eggen for å forevige orkestermusikken til Fartein Valen (1887-1952) på cd. Dette er på mange måter viktig - både dokumentarisk, men også med litt oppdragende vinkling. Å gjøre hans musikk tilgjengelig for folk, er viktig.
På denne platen er den andre og tredje symfonien som som nok fanger oppmerksomheten, men personlig synes jeg Valens mindre verk er utrolig spennende. De er tre stykkene som er med her er forholdsvis korte, men de sier så utrolig mye - kanskje på grunn av Valens atonale, men likevel personlige tonespråk, som også var inspirert av komponister som Johann Sebastian Bach, Arnold Schönberg og Alban Berg.
Stavanger symfoniorkester spiller sublimt. Og Christian Eggens hånd om musikken er som vanlig klar og enkel. Orkester og dirigent er tro mot Valens partiturer og formidler musikken på et slags valensk vis, uten store fakter, men med inderlighet.
Dette er en plate man absolutt bør lytte til. Og begynne med de tre mindre verkene før du går på symfoniene.

På platen:
«Nenia» op.18 nr. 1 (1932)
«An die Hoffnunf» op.18 nr. 2 (1933)
«Epithalamion» op.19 (1933)
«Symfoni nr.2» op. 40 (1944)
«Symfoni nr.3» op.41 (1946)

FARTEIN VALEN: Orchestral Music vol. II
Stavanger symfoniorkester - Christian Eggen
BIS-CD-1632 (2008)
Spilletid: 60:25

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar