onsdag 4. februar 2009

Den nyromantiske «folkemusikken»

Eivind Groven (1901-1977) var en av våre betydelige komponister. I denne innspillingen - som opprinnelig er fra 1993, men som nå finnes i den digital sfære - får vi høre til verk som Groven skrev under den andre verdenskrigen. Og «Symfoni nr.2» - Midnattstimen, ble sågar kalt for seierssymfonien da den fikk sin urframførelse i Trondheim i 1946. Ikke uten grunn - for etter år med okkupasjon trykket folk det nasjonale og delvis romantiske til sitt bryst.Noen norske komponister har fått sin velfortjente renessanse i den senere tid. Men Eivind Grovens musikk har på mange måter «alltid» vært der. Tema fra hans første symfoni var pausesignal i NRK Radio i en mannsalder, og hans «Hjalarljod» har siden den ble skrevet hatt en stor plass både blant norske orkestre - og etter at Knut Aasvik instrumenterte dette verket for blåseorkester har Grovens musikk alltid vært aktuell.
På denne platen har man også funnet plass til Klaverkonserten - en konsert Groven brukte mange år på og fikk sin urframførelse i 1950.
Begge disse verkene er sentrale i norsk musikkhistorie - og Trondheim symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Ruud gjør en meget god innsats i å formidle musikken. Ruud er flink til å gi verkene den gode balansen, og er nøye på å fremheve de små og viktige temaene som florerer i Grovens musikk.
Klaverkonserten kunne ikke fått en bedre solist enn Wolfgang Plagge. Hans spill har en briljans og en letthet over seg som gjør opplevelsen av denne konserten til en meget god opplevelse.

EIVIND GROVEN: «Klaverkonsert» og «Symfoni nr.2 - Midnattstimen»
Wolfgang Plagge, klaver - Trondheim Symfoniorkester - Ole Kristian Rud (dirigent)
Simax Classics PSC 3111 (1993/2008)
Spilletid: 59.03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar