mandag 3. desember 2001

Absolutt Happy! Happy!

Grunnstammen i Stavanger New Music Ensemble består av musikere fra Stavanger Symfoniorkester og lærere ved Høgskolen i Stavanger, Avdeling for Kunstfag, og har en prosjekt-basert virksomhet med årlige konserter i regi av Ny Musikk og Stavanger Symfoniorkesters kammermusikkserie.

Og ensemblet oser av kvalitet under Asbjørn Schaathuns utmerkede ledelse. Hans eget «Triplis+» innleder plata og er en sangsyklus med syv satser og baserer seg på computer-manipulerte tekstfragmenter fra Wilhelm Müllers «Die Schöne Müllerin».
I «1-2-3 Happy, Happy, Happy» leker Jon Øivind Ness seg med små skjevheter og forskyvninger, i et fasinerende lydbilde.
Det er noe filmatisk over Ketil Hvoslefs «Klarinettkvintett», med en konstant spenning mellom energiske bevegelser og frosne bilder. Et relativt tidlig verk fra Nils Henrik Asheim, strykekvartetten «Genesis» ble skrevet i 1982, mens komponisten var på leting etter nytt grunnlag for sitt musikalske uttrykk. Platen avsluttes med «November 1962» for solo klaver der Alfred Janson bringer lytteren med i en studie av tilstander og gradvise utviklinger. Verket er klart poetisk og viser kraften i begrensningens kunst.

STAVANGER NEW MUSIC ENSEMBLE:
«1-2-3 Happy Happy Happy!», Aurora ACD 5023 (2001)
Spilletid: 62:12
Distribusjon: Musikkoperatørene

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar