lørdag 22. desember 2001

Opera med glimt i øyet

Lilith har en avtale med Gud om å samle inn all verdens lyder. Når hun har klart det skal Gud sørge for Den Store Stillheten, formet som en "flodbølge" som skal få mennesket på riktige veier igjen.
Det er Guds sendebud, engelen Sera, som skal bringe denne lydinformasjonen fra jorden og opp til Guds himmel. Sera misliker den fundamentalistiske Lilith og synes menneskene og deres kaos er av det mest sjarmerende i dette universet. Etter å ha vært nede og hentet de siste cd-platene hos Lilith, plasserer Sera en av dem hos lydfreaken Abel. Ved å gjøre dette håper hun å sette i gang en motreaksjon som vil stoppe Lilith. Kampen står altså mellom Lilith, som ønsker å utrydde all lyd og Abel og Sera som forsvarer lyden og kaosets plass i verden. Og som vanlig i opera går det hardt for seg mot slutten.
For alle «opera-hatere»; Dette er en morsom og spennende opera! Resultatet er et musikkteater med glimt i øyet, mengder med klanglige lekkertheter, samt en meget god libretto som har en kompleks problemstilling som grunntema. Kampen for lydens eksistens i en verden som oversvømmes av lyd, er i bunn og grunn kampen for menneskets frie vilje. Muligheten til å skape noe vakkert fordrer muligheten til å skape noe grusomt. Det er skaperkraftens natur.
Det kan noen ganger være rene skjære skjærsilden å høre en nyskrevet opera - men «Sera» er definitivt ikke i den kategorien. Verket er skapt med en stor porsjon humor, dyktig håndverk og ikke minst en meget god historie.
Medvirkende er; Toril Carlsen, Anne-Lise Berntsen, Jerker Dahlin, Ketil Hugaas, Nordic Voices og BIT 20 ensemble - dirigert av Pierre-André Valade, som alle gjør fremførelsen til en opplevelse.

AXEL OG HENRIK HELLSTENIUS:
«Sera - en opera om støy og stillhet, kaos...og en engel...», Aurora ACD 5024 (2001)
Spilletid: 62.01
Distribusjon: Musikkoperatørene

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett