tirsdag 17. august 2004

Drama og natur

Stavanger Symfoniorkester har definitivt tatt steget opp i den nasjonale «orkester-eliten», noe denne nye platen med musikk av Geirr Tveitt viser til fulle. Vitalitet, drama og musikalsk sug kjennertegner denne innspillingen - briljant ledet av Ole Kristian Ruud, en dirigent som mer enn noen annen her til lands har studert Tveitts orkestermusikk.


Det er så man føler vestlandsnaturen røske i luggen og de musikalske tonebildene som Tveitt har laget blir forførende framført av et orkester som helt tydelig er godt under huden på Geirr Tveitts musikk.
Det er suite nummer fire og fem fra Tveitts opus 151 «Hundrad hardingtonar» som Ruud og Stavanger-symfonikerne har tatt for seg denne gangen. Fjerde-suite har tillnavnet «Brudlaups-suiten». Her følger vi brudeparet fra den første dype forelskelse frem til «Haringølet» blir fortært. Og nettopp «Haringøl», som kanskje er den mest kjente satsen, presenteres i to forskjellige versjoner, noe som viser hvor mye Tveitt kunne forandre musikken underveis. Suiten har en flott musikkdramatisk oppbygging, som er utrolig fasinerende å lytte til.
Geirr Tveitt Den femte suiten skildrer underjordiske vesener og skjulte krefter i naturen, med hardingfelas klang som gjennomgående bakgrunn. Plata er et skoleeksempel i skildring av natur, folks lynne, skikker og tradisjoner og ruver i norsk musikkhistorie, mye takket være Ole Kristian Ruuds og dirigentkollega Bjarte Engesets utrettelige arbeid med å Tveitts musikk både i konsertsalen og på plate. Her har også Kaare Dyvik Husby og den russiske komponisten Aleksej Rybnikov nedlagt et betydelig arbeid - heldigvis.

GEIRR TVEITT: 
«Wedding Suite & Troll Tunes», 
BIS CD 1227 (2003)
Spilletid: 73:55

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar