Oslo Strykekvartett overbeviser stort i sin innspilling med musikk av Johan Svendsen for det tyske plateslekspaet CPO.
Det er Svendsens to tidlige kammermusikkverk «Strykekvartett i a-moll op.1 og «Strykekvintett i C-dur op.5» kvartetten har gitt seg i kast med denne gangen.
Strykekvartetten tolkes med følelse og varhet, der spesielt andre satsens melankolske skjønnhet og finalens intensitet fasinerer sterkt. Verket som er skrevet i 1865 da Svendsen var 25 år er ikke av de mest revolusjonerende, men levendegjøres av et vitatalt ensemble.
Strykekvartetten tolkes med følelse og varhet, der spesielt andre satsens melankolske skjønnhet og finalens intensitet fasinerer sterkt. Verket som er skrevet i 1865 da Svendsen var 25 år er ikke av de mest revolusjonerende, men levendegjøres av et vitatalt ensemble.
I «Strykekvintetten op.5» har Oslo Strykekvartett fått selskap av bratsjisten Henning Kraggerud. Og her blir man først og fremst slått av den rike klangen ensemblet har. Det hele er vitalt og spennende fremført, der enkeltmusikerne er spesielt dyktige i å mane fram ensemble-følelsen. Det er en fryd å høre denne innspillingen, ikke bare fordi det musiseres av høy interansjonal standard, men også fordi to viktige norske kammerverk er lydfestet.
Oslo Strykekvartett består av Geir Inge Lotsberg & Per Kristian Skalstad, fioliner, Are Sandbakken, bratsj og Øystein Sonstad, cello.
Om musikken:
«Jeg kom til Leipzig for å studere min opphøyde kunst med de mest berømte lærere. Siden da har alt forandret seg; jeg har fortsatt på veien jeg valgte uten å møte hindringer, og hvert eneste lille skritt jeg har gått har blitt ledsaget av lykke og glede.» Det var med slik stor entusiasme den da tjueseks år gamle musikkstudenten Johan Svendsen skrev hjem til sin søster i Oslo i 1866. Svendsens familie kom fra fattige kår på den norske landsbygda, og stipendet han fikk til studier i Tyskland var intet mindre enn en sensasjon. Hans strenge lærer i komposisjon var Carl Reinecke. Selv om Reineckes egne verk ofte var på den mer akademiske siden, oppmuntret han sine studenter til å utvikle sine individuelle talenter, noe han også ga dem full frihet til å gjøre. Svendsen kan ha komponert sitt op. 1 under veiledning av Reinecke, men Strykekvartetten i a moll er langt mer enn et lite lærestykke; det er selvstendig i formen gjennomsyret av en nordisk tone og ånd. To år senere, i 1867, komponerte Svendsen sitt siste verk i Leipzig, Strykekvintetten op. 5, som var enda mer spesifikk norsk i klangen. Dette er også første cpo-innspilling med Oslo Strykekvartett, med Henning Kraggerud (bratsj) som medhjelper i kvintetten.
Om Oslo Strykekvartett:
Siden starten i 1991 har Oslo Strykekvartett oppnådd status som en av Nordens fineste strykekvartetter. Kvartetten har gitt konserter over hele Europa, inkl. i ærverdige Wigmore Hall i London. I 1998 deltok de i tidenes største mønstring av kvartettensembler, Dortmund Streichquartett-festival, og mottok stående ovasjoner for sitt Grieg-spill. Kvartetten er også en hyppig deltaker på norske musikkfestivaler, herunder Festspillene i Bergen og kammermusikkfestivalene i Stavanger, Risør, og Trondheim. Deres mangeårige konsertserie i Universitetets Aula i Oslo har fått svært god respons og deres tidligere innspillinger på Naxos har fått meget gode omtaler i fagtidsskrifter. Bl. a. har Classic CD, Gramophone, Fanfare, BBC Music Magazine og Diapason gitt deres CD'er med strykekvartetter av Grieg, Johansen, Nystedt og Nielsen strålende omtale. Penguin Guiden, som regnes som platesamlernes 'bibel', omtaler kvartettens Grieg-innspilling slik: ”Indeed it is the best version we have had since the Budapest Quartet„. Kvartettens utgivelse av de to siste kvartettene av Carl Nielsen ble i august 1999 utnevnt til ”Editors Choice„ i ”Gramophone„. Oslo Strykekvartett er også kjent for sitt samarbeide med norske samtidskomponister og har uroppført en rekke nye, norske strykekvartetter. I 1998 ble de på grunn av dette engasjementet utnevnt til ”Årets musikere„ av Norsk Komponistforening. Oslo Strykekvartett mottok også norske musikkritikeres Kritikerpris i 2000.
OSLO STRYKKEVARTETT : «Kammermusikk av Johan Svendsen»
CPO Records 999 858-2 (2003)
Spilletid: 58:39
CPO Records 999 858-2 (2003)
Spilletid: 58:39
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar