torsdag 11. januar 2024

Cikada - LIVE!


 Denne gangen skrur vi tiden tilbake med øreblikk fra to konserter med det norske samtidsensemblet Cikada i solid musikalsk form. Vi befinner oss i Huddersfield i 2001 og Donaueschingen i 2018.


20. oktober 2018 presenterte Cikada «Seven Disobediences» av Rolf Wallin (f. 1957) og «panthenon» av Klaus Lang (f. 1971) i Strawinsky-salen i Donaueschingen. Her opplever vi litt av magien ved en live-innspilling. Lydbildet er følsomt, men samtidig intenst. Det å lytte til musikk som skapes i øeblikket med publikum i salen, gjør noe med opplevelsen, selv for oss foran høyttalerne i stua.

Rolf Wallins klaverkonsert «Seven Disobediences» tar utgangspunktet i hans verk for solo piano «Seven Imperatives» fra 2001. De sju satsene er nesten som programmusikk å regne med titlene Seek, Push, Sink, Spin, Stab, Lean og Quit. Billedskarpe titler som er med på å lage lydbilder - også i fantasien, selv om undertitlene er konkrete nok. Her er Kenneth Karlsson solist, og han beskriver i cd-heftet på typisk fint vis hvordan verket ble unnfanget, født og løftet ut til publikum - joda, absolutt hørverdig og spennende - og ikke minst glitrende fremført.

På samme konserten ble Klaus Langs verk urframført. Et mer stillferdig verk der ensemblets instrumentarium skaper de vareste og fineste klanger. Det må ha vært magisk å sitte i salen på den konserten.

Så flyr vi til Huddersfield og 17 år tilbake i tid i forhold til de to første verkene. Her møter vi musikken til Richard Barrett (f. 1959). Det er tre av delene fra «Dark Matter» som er lydfestet. Dette er egentlig et 90 minutters langt verk der de tre nevnte stykkene ble urframført under Ultima i Oslo i 2001. Etter en turné i Australia skulle så musikken bringes til Huddersfield Contemporary Music Festival - og her er det absolutt på sin plass å lese Kenneth Karlsson beskrivelse av forberedelsene til konserten som kan tittes på i cd-heftet. I den teksten finnes glede, selvransakelse og ikke minst en dose humor. 

Cikada leverte både i 2001 og i 2018 - slik de gjør også i dag. Det er et ensemble som betyr noe, både i norsk og internasjonalt musikkliv. Lytt og bli imponert!

CIKADA LIVE - Huddersfield / Donaueschingen
Solist: Kenneth Karlsson, klaver
Dirigent: Christian Eggen
LAWO Classics LWC1262 (2023)
Spilletid: 72:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar