onsdag 19. oktober 2011

Musikk med kraft og vitalitet

Her får man servert Johannes Brahms` (1833-1897) samtlige orgelverk, samt to mindre verk av Clara Schumann.
Orgelverkene til Brahms ofte har vært oversett, er de viktige i komponistens musikalske utvikling. I en tid der opera og svulstig klaverspill stadig oftere var å høre i konsertsalene, viser orgelverkene hvor høyt Brahms verdsatte Bach og kontrapunkt. De er også sentrale i forståelsen av hvordan han på mesterlig vis integrerer klassiske elementer i sine ellers romantiske orkester-, instrumental- og vokalverk.
Og spesielt er det Brahms to varianter av «Preludie og fuge» i henholdsvis a-moll og g-moll som faller denne lytteren godt i øret. Her møter vi en Brahms, som tidvis klanglegger lydrommet på en like god måte som gode orgelverk av mester Bach. Her er det musikk med kraft og vitalitet som er skapt og det hele blir formfullt tolket av Anders Eidsten Dahl. Resten av plata dokumenterer vel egentlig at Brahms ikke satses alt på sin komponistkarriere for orgel. Synd egentlig, for denne platen gir et godt inntrykk av hans begrensede produksjon.
Anders Eidsten Dahl (1976) har en aktiv karriere som konsertorganist, både som solist og kammermusiker i inn- og utland. På denne innspillingen viser han hvorfor han i 2011 og 2012 er mottaker av arbeidsstipend for yngre/nyetablerte kunstnere fra Statens Kunstnerstipend.

På plata:
Johannes Brahms: «Preludium og fuge i a-moll», «Preludium og fuge i g-moll», «Fuge i ass-moll», To koralforspill, samt «Elf Choralvorspiele» op.122.
Clara Schumann: «Prelude and fugue» op.16 nr.3
---
Bragernes kirkes to Carsten Lund-orgler tilhører noen av de mest spennende nybygde orgler i Norge de siste årene. Kirkens hovedorgel på 39 stemmer fra 1998 er et av de flotteste romantiske orgler i Norge, mens kororgelet fra 2009 representerer et slankere klangideal. Begge instrumenter brukes på platen.

ANDERS EIDSTEN DAHL: «JOHANNES BRAHMS ORGAN WORKS»
LAWO CLASSICS (2011), LWC1023
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 64:06

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar