torsdag 23. oktober 2003

Symfonisk drama

Det er en begivenhet når et stort nytt symfonisk verk lanseres på plate. Knut Nystedts symfoni for solister, kor og orkester er et stort anlagt musikalsk drama der tonekunstneren Nystedt overbeviser med rike kompositoriske virkemidler.

«Symfonien» er i fire satser, der de tre første er instrumentale og har et programmatisk innhold inspirert av tekststeder i Bibelen. Den neste time-lange sistesatsen er en mektig opplevelse med solistene Mona Julsrud (sopran), James Gilchrist (tenor), samt Oslo Filharmoniske kor og orkester ledet av Arild Remmereit.
Innspillingen er gjort «live» i Trefoldighetskirken og det ikke alltid det blir fullklaff å overføre konserter til plate. Spesielt i andre sats merker man noen upresisheter og i siste sats er ikke klangen i koret optimal til en hver tid, da det tidvis lyder anstrengt. Det musikalske resultatet ligger et godt stykke unna filharmoniens beste innspillinger, men tross alt er det prisverdig at plateselskapet gjør nye verk tilgjenglig. Det er spesielt tenoren James Gilchrist som overbeviser i sine solistpartier.
Knut Nystedt er sentral både som komponist og dirigent. Til sin 85-års dag i 2000 fikk han en bestilling fra Oslo-filharmonien for den helt store symfoniske besetning: sangsolister, stort kor og orkester. Resultatet var Apocalypis Joannis, et helaftens verk inspirert av tekstene i Johannes Åpenbaring.
'
KNUT NYSTEDT (1915-2014): «Apocalypsis Joannis, symfoni op.155»
Simax Classics PSC 1241 (2003)
Spilletid: 93:17 (2CD)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar