søndag 19. oktober 2003

Mesterklasse

Sigurd Slåttebrekks talent er lysende. Han behersker til fulle pianoet og får det hele til å høres så lekende lett ut. På hans andre cd-plate er det tre av Robert Schumanns mest kjente klaververk han formidler til lytteren.

Slåttebrekk spiller med fintfølende teknikk og det er vakker musikalitet som når lytteren. Man blir rett og slett imponert over den selvfølgelighet og eleganse den unge musikeren legger for dagen i denne krevende musikken. De lekreste detaljer, passasjer og øyeblikk venter på den som kan realisere Schumanns musikalske tanker, noe Sigurd Slåttebrekk mestrer som til fulle. Seks år etter at han oppsiktsvekkende avsluttet en gryende karriere med en sensasjonell debutplate, er han tilbake for fullt igjen med «Carnaval op.9», «Kreisleriana op.16» og «Arabeske op.18».
Robert Schumanns klavermusikk fra 1830-årene viste nye horisonter for hva musikk i denne genren kunne være. I Carnaval eksellerer han i musikalske hentydninger, rebuser og karikaturer. Gjennom et 20-satsers maskeball lar Schumann samtidens kjendiser som Paganini og Chopin gå imellom de tradisjonelle Commedia dell'artefigurene.
Komponisten gjør selv entré i todelt forkledning som Florestan og Eusebius. Kvinnelige deltagere er også med, både hans heteste flamme for tiden (Ernestine i satsen Estrella), og det som senere blir hans kone Clara i Chiarina. Hele opptoget avsluttes ved at Davidsbündler (Schumanns imaginære brorskap) jager de musikalske reaksjonære krefter på flukt.
Kreisleriana henter sin tittel fra E.T.A. Hoffmans eksentriske og emosjonelt overspente Kreisler-figur, og Schumann skrev dette halvtimes stykket i løpet av fire intense dager. Han dedikerte opprinnelig musikken til Clara, og skrev: «Du og en av dine ideer er hovedtemaet!» Claras far var ikke spesielt begeistret for denne kontakten med Schumann, og sendte henne bort for å bo hos sin venn major Serre i en avsidesliggende liten landsby. Majoren og hans kone var imidlertid også venner av Schumann, og sørget for at de elskende kunne holde kontakten og forlove seg i all hemmelighet. Arabeske er dedisert major Serre, i takknemlighet.

SIGURD SLÅTTEBREKK: «Klavermusikk av Robert Schumann»
Simax Classics PSC 1215 (2003)
Spilletid: 72:18.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar