fredag 24. oktober 2003

Flott Grieg-cd!

Dette er en av de bedre innspillingene som er gjort av Arne Garbog og Edvard Griegs «Haugtuss». Solveig Kringlebotns stemme er vakker, litt mystisk og utrolig behagelig å lytte til denne gangen. Denne innspillingen er å foretrekke framfor hennes forrige plate, «To a friend».

Denne gangen utnytter hun sin stemmeparakt til fulle. Hun serverer Griegs musikk med innlevelse og god innsikt, og pianist Malcolm Martineau er absolutt med på å heve denne innespillingen. Og tidvis «kiler» Kringlebotns stemme ryggraden til lytteren - følelsen av at dette er perfekt sniker seg inn gang på gang.
- De beste sanger jeg har skrevet, skrev Edvard Grieg selv om Haugtussa -sangene sine. Da Edvard Grieg i mai 1895 fikk diktsamlingen «Haugtussa » i hendene ble han svært opprømt. Det var 15 år siden sist han ble grepet av en så fantastisk poesi. Nå la han alt til side, og kastet seg over Arne Garborgs dikt om gjetergjenta Veslemøy, eller Haugtussa, som hun også ble kalt.
I tillegg til «Haugtussa» har Kringlebotn og Martineau spilt inn noen av parets favoritter blant «Vinje-sangene» op.33, som Edvard Grieg skrev 15 år tidligere, og som blir regnet for hans andre store høydepunkt som romanse-komponist. Her finner vi små mesterverk som «Ved Rondane», «Langs ei å» og «Våren». Små vakre sanger der Kringlebotn virkelig overbeviser.

SOLVEIG KRINGLEBOTN: «Haugtussa»
NMA 3 (2003)
Spilletid: 51:59

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar