mandag 20. oktober 2003

Vitalt spill

Det er en god og viktig plate fiolinisten Per Kristian Skalstad og pianisten Tor Espen Aspaas lanserer i disse dager. Og å låne øre til Johan Halvorsen kammermusikk for fiolin er så absolutt en fornøyelse.
Mye av musikken er basert på folketoner, både nasjonale og internasjonale.
Og Skalstad spill er av den vitale og lekne sorter, med han fremviser stor sans for nyansene i musikken. Han er også meget dyktig til å fange den musikalske atmosfæren, slik at tolkningene blir en fryd for øret.
Komponisten, fiolinisten og dirigenten Johan Halvorsens liv ble helt fra oppveksten preget av teateret. Som kapellmester ved Norges to ledende teaterhus kom han til å skape musikk til over tretti skuespill. Som utøver ble han en ledestjerne for flere generasjoner norske fiolinister, og som komponist av en rekke betydelige kammermusikkverker skulle han komme til å sette Norge på det internasjonale kartet. Hans usedvanlig visuelle musikk gjorde et sterkt inntrykk på samtiden, så sterkt at han fikk seg forært en fantastisk fiolin av en russisk velgjører. To av Norges ledende musikere lar oss på denne innspillingen få stifte bekjentskap med Johan Halvorsens kammermusikk - på komponistens egen fiolin.
På platen finner du; «Suite for fiolin og piano i g-moll» (1890), «Elegie» (1897), «Suite Mosaique» (1898), «Den gamle Fiskermandens sang» (1901), og «Stimmungsbilder» (1890).

PER KRISTIAN SKALSTAD: Johan Halvorsen - en mann og hans fiolin»
2L16 (2003)
Spilletid: 61:45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar