fredag 18. november 2005

Over grensen

Affinis ensemble består av en broget forsamling meget dyktige instrumentelister. Og det er meget prisverdig at disse musikerne etter over ti års samspill fortsatt holder koken. Og på denne plata blir vi presentert for fem meget spennende og grensesprengende verk, alle skrevet til dette spennende ensemblet, som det kort og godt ikke finnes maken til andre steder.

Etter å ha spilt sammen i mer enn 10 år lanserer Affinis Ensemble nå sin første helt egne plate. Det å velge fritt i alle de forskjellige moderne musikalske uttryk er et viktig premiss for Affinis - riktigst er det vel å kalle dem et samtidsband. På samme måte som populærmusikken i 2004 henter impulser og ideer fra samtidsmusikken, henter også samtidsmusikerne stoff fra populærmusikken inn i sitt arbeid. Seriøst poputtrykk eller popifisert seriøsitet? Affinis oppholder seg i grenselandet, og man kan utmerket godt høre at de trives.
Affinis (betyr «på/ved grensen») er et band som opptrer i forskjellige størrelser og fasonger. I full utbygging teller de syv musikere, med instrumentarium som inneholder alle tenkelige og utenkelige komponenter inklusive gitarer (akustiske eller elektriske), Fender Rhodes, piano, syntheziser, trompet, saksofon, slagverk, obo, klarinett, melodika... Med andre ord selve dagdrømmen for en komponist med ønsker og visjoner utover A4-formatet.
På plata finner vi «Anatomic notebook» (2002) av Eivind Buene, «Stus Z» og «Stus Y» (1999) av Rune Rebne, «Salient Point» (1996) av Mark Adderley og platas desidert mest spennende verk «Möbius' band» (1991) av Kaare Dyvik Husby.
Som et fullblods samtidsband tar Affinis hele samtiden med seg i sitt uttrykk, og har selvfølgelig også kontaktpunkter på kryss og tvers av de tradisjonelle skillene kunstartene imellom, de begrenser seg ikke til musikk.
Affinis Ensemble er: Jon Helge Sætre, piano - Lars Hilde, klarinetter - Siv Medhus, saksofoner - Kari Solheim, trompet - Arnulf Johansen, obo og engelsk horn - Thomas Kjekstad, gitarer og Teodor Berg på slagverk. I tillegg er Lars Lien medmusiker på «Anatomic notebook» med sine saksofoner.

AFFINIS ENSEMBLE: «Anatomic notebook»
Aurora CD ACD 5038 (2004)
Spilletid: 57.45

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar