fredag 11. november 2005

Vakker nordisk barokk

Linjene på denne utgivelsen løper på kryss og tvers over hele Skandinavia. Og det er vakker musikk som trømmer ut av høytalerne. Det blir en riktig så trivelig atmosfære som settes av klangene som underholdt store deler av befolkningen på 1700-tallet.

Det er fasinerende spill Nordic Baroque quartet oppviser på denne innspillingen, der musikernes tydelige innsikt i datidens musikk kommer meget godt frem.
Historien rundt denne musikken er like interessant som selve framførelsene. på 1700-tallet var noter dyre, og de som ikke kunne kjøpe trykte noter skrev av sine favorittmelodier og samlet dem i egne notebøker. Dypdykk i både trykte noter og noen av disse håndskrevne notebøkene er grunnlaget for denne CD'en.
Kjøpmann Jacob Mestmacher fra Bergen samlet og skrev ned hundrevis av småstykker i sin egen eksklusive samling. Hertzbergmanuskriptet er en lignende samling.
Den svenske kapellmester og komponist Johan Joachim Agrell ble kapellmester in Nürenberg i 1746, og dedikerte sin cembalosonate til minnet om sitt kjære Sverige.
Mer kjent er Johann Helmich Roman, og i sonatene som blir presentert på denne platen, blir vi kjent med en litt mer folkelig og inderlig komponist enn den man kjenner fra det pompøse og flotte i "Svenska Mässan " og "Drottningholmsmusiken".
Ellers finner vi musikk signert Martin Ræhs og Francesco Ruffo på denne produksjonen.
Nordisk Barokkvartett har siden starten i 1996 arbeidet med å vise musikalske forbindelseslinjer mellom sentraleuropa og Skandinavia i barokken. Under ledelse av Hans Olav Gorset har kvartetten konsertert og turnert jevnlig i nordeuropa, og vakt oppsikt blant annet med konsertserier som «Frankrike i Skandinavia» og «Italia i Skandinavia».
Nordisk Barokkvartett er:
Hans Olav Gorset fløyte, Keren Bruce viola da gamba, Vegard Lund barokkgitar og theorbe og Urban Westerlund på cembalo.

NORDIC BAROQUE QUARTET: "Northern Delights"
Simax Classics PSC 1224 (2004)
Spilletid: 68:04

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar