onsdag 1. desember 2004

Hjemmeseier til Bergen

Bergen-filharmonien under ledelse av Ole Kristian Ruud leverer ett solid stykke arbeid med denne platen. Griegs «eget» orkester viser seg fram i storform, og når plateselskapet tråkker til med en Super-audio-cd med surround, får anlegget hjemme stua virkelig kjørt seg.
Utøvere på denne innspillingen skaper frydefull lytting. Orkesteret og maestro Ruud får virkelig fram det nasjonalromantiske i musikken og de presenterer en bred og intenst strykerklang. Orkesterets blåsere er også i godlune og vever seg inn i Griegs musikk på en særdeles vakker måte.
Det er en litt uvant versjon av Sigurd Jorsalfar vi blir presentert for denne gangen. Som regel er det versjonen med fem satser som presenteres, men denne gangen har Ruud valgt å presentere samtlige åtte satser.
I tillegg på denne platen finner vi «Landkjenning» op.31, «Bergliot» op.42, «Sørgemarsj over Rikard Nordraak» og «Den bergtekne» op.32.
Med unntak av sørgemarsjen er dette musikk for stemme(r) og orkester og her gjør den svenske barytonen Håkan Hagegård et fantastisk inntrykk. Den mannen har en klang og et volum som en hver sanger med rette kan misunne ham. Skuespilleren Gørild Mauseth gjør også en utrolig presentasjon av «Bergliot».
Sørgemarsjen ble opprinnelig skrevet for klaver etter Nordraaks død, men ble allerede året etter bearveidet for blåseorkester. Den versjonen som Bergen-filharmonien presenterer på denne platen er en bearbeidelse gjort av Johan Halvorsen i 1907, og ble spilt i Griegs egen begravelse.

EDVARD GRIEG: «Sigurd Jorsalfar», BIS SACD-1391 Surround (2004). Spilletid: 74.31

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar