tirsdag 1. mars 2005

Ingen over

Dette er en av de mest spennende debut-platene signert en norsk musiker på år og dag. At det er en ren slagverk-plate gjør utgivelsen ekstra spesiell og interessant.
Dette er energisk og eksplosivt, og det at Raude har valgt samtidsmusikk av det glitrende slaget sender terningen helt til topps.

Tidvis finner man gjenkjennede eleementer av tradisjonell musikk, ja selv referanser til populærmusikken er lett gjenkjennende, uten at komponistene ramler ned i klisjé-havets bunnløse dyp.
Plata innledes med danske Per Nørgårds "I Ching" fra 1982, et verk på over 34 minutter som er skrevet til slagverksolisten Gert Mortensen. Her møter vi en rekke eksotiske instrumenter i samklang med med mer tradisjonelle slagverksinstrumenter. En glitrende solist sørger for alt lyttingen aldri blir kjedelig.
Platas andre verk er Magnus Lindbergs "Metal Works" fra 1985. Et fargerikt verk, der Raudes klanglige instrumentarium blir gjestet av Frode Haltli på accordeon. Dette er et usedvanlig verk, skrevet av en av Finlands fremste komponister.
Platas tredje og siste verk er "Mechanics I" skrevet av Mark Adderley. Stykket er skrevet for marimba og er blitt et vakkert verk man virkelig blir fasinert av. Her viser Eirik Raude at han er en komplett musiker av rang. 

EIRIK RAUDE: "I Ching"
Simax Classics PSC 1255 (2004)
Spilletid: 60.46

Smakebiter finner du her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar