onsdag 1. februar 2006

Sjeldent godt merke

Den norske organisten Halgeir Schiager er ute med nok et album med musikk av den tsjekkisk komponisten Petr Eben (f. 1929).
Kombinasjonen spennende komposisjoner, godt orgel og en dyktig organist sørger igjen for at inntrykket av en ny plate signert Schiager blir en liten høytidsstund.
Fem verk finner vi på denne fjerde platen, som innledes av det klangrike "A Festive Voluntary" (1986) - musikk med utradisjonelle farger, framført på en virtuos måte.
Så følger det en rekke koraler og fantasier - som viser et bredt spekter av hva komponisten står for. Ikke bare det at han skriver godt for publikum, men man hører også at musikken tiltaler utøveren.
Hans "Protestant Chorales" (2000) er "vennligere" musikk å lytte til enn hans fire andre verk på plata - en fin innfallsvinkel hvis man ikke er kjent med Ebens musikk fra før.
Likevel er det "Sunday music" (1958) som fanger denne lytterens oppmerksomhet spesielt. Dette nesten halvtime lange verket oser av inderlighet og vakre linjer - og det er musikk som søker framover i tiden, nesten lengtende.
Platens to siste verk, Koralfantasien "Amen, es werde wahr" (1993) og "2 koral-fantasier" (1972) dokumenterer en rik og fantasifull komponist - fremført av en organist av sjeldent godt merke.
Platen er innspilt på orgelet i Hedvig Eleonora Kyrkan, Stockholm

PETR EBEN: "Organ Music 4", Hyperion CDA 67197 (2005)
Spilletid: 77:18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar