mandag 30. mars 2009

Briljans og klang

Bartoks folkemusikkinspirerte musikk fortjener disse tolkningene av Elise Båtnes og Håvard Gimse. Tolkningene er frie og spilles med en friskhet som er beundringsverdig.
Spesielt viser Båtnes frem sin tekniske briljans i solosonaten fra 1944. Dette er et mesterverk, som krever både teknikk og musikalsk følelse, noe Båtnes har i rikt monn.

I de ungarske folkesangene er det inderligheten og klangbehandlingen som formidles på en meget god måte.
Like spennende som de foran nevnte verk, er det at Båtnes har valgt å ta med den mer ukjente sonaten fra 1903. Denne er lite spilt, men viser like fullt kvaliteten til den unge Bartok. Dette er et verk som gir platen en god spennvidde. Og Båtnes er sterkt medvirkende til at helheten i produksjonen blir av det særs gode slaget.
---
Elise Båtnes spilte som 12-åring fiolin på en måte som trollbandt det norske folk. Elise var den første av våre helt unge fiolintalenter, og fikk svært mye oppmerksomhet i veldig ung alder fra alle medier. Men etter at 15-åringen ga ut ‘Fra Elise’ i Norge har det vært relativt stille på platefronten. Desto mer spennende er det når Elise Båtnes nå faktisk gjør sin internasjonale platedebut som solist på Simax – i det tøffeste repertoaret som finnes.
Elise Båtnes ble tildelt Rolf Gammleng-prisen i 2008 og Øyvind Berghs minnepris i 1990.
---
Andante for fiolin og piano (1902)
Sonate for fiolin og piano (1903)
Ungarske folkesanger for fiolin og piano, del 1 og del 2
Sonate for solo fiolin, SZ117 (1944) 

ELISE BÅTNES & HÅVARD GIMSE: «Béla Bartók: Works for violin» Simax Classics PSC 1174 (2008).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar