fredag 27. mars 2009

Energisk og reflektert

I den grad denne musikken kan kalles statisk, så er musikerne i Arditti-kvartetten strålende formidlere.
Ole-Henrik Moes tre strykekvartetter henger sammen i en syklus. Musikken er skapt over en periode på 10 år (1997-2007), og kan nok kalles en form for refleksjon.

Platas første kvartett «Vent» innledes med rolige klangstrukturer som skaper urolige spenninger hos lytteren. Denne strukturen avbrytes med voldsomme og overraskende klanglige erupsjoner, for så å falle tilbake til den klangsøkende og rolige bevegelse.
Den andre kvartetten «Litt», kan oppleves som en slags motsats til den første, den er mer statisk, men har likevel i seg elementer og idéer fra «Vent». Disse utvikles i nye klanglige mønstere som er med på å drive lytteropplevelsen videre.
«Lengere» er full av energi, der Arditti-kvartetten virkelig får bruk for sin unike tekniske briljans.
Dette ER spennende musikk, musikk som har modnet hos komponisten - og resultatet som strømmer ut av høytalerene er fasinerende.
---
Innspillingen kom i stand etter flere konsertfremførelser av stykkene både under Ultima og i Wien, og ble gjort i ærverdige Henry Wood Hall i London.
Ole-Henrik Moe (1966) har studert fiolin og komposisjon i Oslo og Paris, og biofysikk, kognitiv vitenskap og musikkvitenskap ved universitetet i Oslo. Moe arbeider som komponist og fiolinist, og har laget musikk for konserter, dans, teater og film. Som fiolinist har Moe en helt unik spilleteknikk, og han jobber innenfor en rekke ulike genrer og uttrykk – blant annet har han samarbeidet med Motorpsycho og Magne Furuholmen. Ole-Henrik Moe ble tildelt Arne Nordheims komponistpris i 2006. Utgivelsen av Moes verker Ciaccona / 3 Persephone Perceptions med fiolinisten Kari Rønnekleiv vant Spellemannsprisen 2007. 

ARDITTI QUARTET : «Vent, litt, lenger»
Aurora ACD5054 (2008)
Spilletid: 37:47
Genre: Samtidsmusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar