torsdag 17. april 2008

Lidenskap og teknikk

Det er med lidenskap og teknisk brilljans Anna Valentik framfører musikk av Sergei Rachmaninov.
Det er lett å registrere at hennes tolkninger av musikken er basert på stor kunnskap. Hennes spill er sprell levende og resultatet er en lekker smakebit på noe stort.

Rachmaninovs musikk kan av mange oppfattes både som melankolsk og poetisk, noe Anna Valentik på en strålende måte klarer å formidle til lytteren. Formidlingen en "ren", og samtidig har hennes tolkninger en tyngde som går rett inn i kategorien "vel verd å lytte til".
Verd å merke seg er også hvordan Valentik maler ut platas sentrale verk, "Variations over a theme by Corelli ("La Folia"). Hun gir musikken tid til å puste og klarer på den måten å dyrke verkets spesielle og vakre atmosfære.
Mye honnør går også til teknikere fra Lindberg Lyd, som atter en gang har skapt et fantastisk lydbilde.
Anna Valentik er født i St. Petersburg i 1977, og har viet sitt liv til musikk og pianospill siden hun var seks år gammel. Hun har utøvende utdannelse ved Rimsky-Korsakov Konservatoriet i St. Petersburg, og har studert med pianistene Galina Mitchell, Grounya Gankina og Tatyana Zagorovskaya. Anna Valentik har spilt en lang rekke av konserter i Russland, Norge, Tyskland og England. Siste årene har hun fordypet seg i Rachmaninovs klavermusikk med hovedvekt på interpretasjon og forståelse.
Sergei Rachmaninov var en av verdens store komponister, pianovirtuoser og dirigenter i det tyvende århundre, og den siste store representanten for den russiske romantiske tradisjonen sammen med P. Tchaikovsky og N. Rimsky-Korsakov.
Enorm bredde og frihet i fraser, syngende melodikk og symbolske motiver, rike frodige klanger og mektig dramatikk karakteriserer Rachmaninovs stil.
Variasjonene over et tema av Corelli op. 42 (1931) er Rachmaninovs siste verk for solo piano. Temaet er egentlig en portugisisk melodi fra 1500-tallet kalt La Folia. Den har i løpet av flere hundre år inspirert mange komponister. Blant dem var Arcangelo Corelli som brukte den melodien i sin fiolinsonate Nr. 12. 230 år senere lånte Rachmaninov Corellis versjon av La Folia og utviklet den til et dramatisk og dypt filosofisk verk. 

ANNA VALENTIK: "Rachmaninov"
NOBEL RECORDS (2007), NRECCD307
Spilletid: 0:33:14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar