søndag 29. mai 2005

Ungdommelig friskt

Det er lett å få opp entusiasmen for denne innspillingen av to sentrale Geirr Tveitt-verk. Rett og slett fordi Stavanger Symfoniorkester under ledelse av Ole Kristian Rud er i praktslag. Likedan kan sies om innspillingens to solister, pianistene Nils Mortensen og Sveinung Bjelland. Det er 15 år som skiller de to verkene, og det er betagende å lytte til den utviklingen komponisten har i sin instrumentering.

«Klaverkonsert nr.5» fra 1954 er av det maleriske slaget, et verk som setter sine krav til samtlige utøvere og det er godt å høre den unge Nils Mortensens tolkning av dette verket. Hans interpretasjon er overbevisende og Ole Kristian Ruds ledelse av orkesteret vitner om stor innsikt i denne musikken.
«Variasjoner yvir ei folkevisa frao Hardanger» fra 1939 er spunnet over ei lita vise, eller et kappestev (Der stander en jomfru ved vandenpost), som utvikler seg fra enkle små spørsmål til den ultimate livsfilosofi. Her har Tveitt virkelig vist å utnytte instrumentene i orkesteret. Og de to pianosolistene er mer medspillere enn solister. Dette er stor nasjonalromantisk musikk framført av dyktige musikere over hele linjen.

GEIRR TVEITT: "Klaverkonsert nr.5" - "Variasjonar yvir ei folkevisa frao Hardanger". BIS-CD-1252 (2004). Spilletid: 65.29

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar