onsdag 18. juli 2012

Levende ildfugl

Det er 1910-versjonen av den komplette balletten «Ildfuglen» Bergen Filharmoniske orkester presenterer. Og med et oppegående team av lydteknikere, når denne innspillingen godt opp blant orkesterets senere innspillinger.


Bergen Filharmonien har levert en rekke glimrende innspillinger - og denne versjonen av Igor Stravinskys (1882-1971) fantastiske ballett «Ildfuglen» følger Bergen-filharmoniens innspillinger fra i fjor av «Petrushka» og «Vårofferet».
Selv om orkesteret også har spilt inn en liten parentes («Greeting prelude»), samt  fire arrangementer Stravinsky har gjort av fire verk signert Tsjaikovskij, Chopin og Sibelius - så er det Ildfuglen som er platas naturlige høydepunkt.
Orkesteret - under ledelse av Andrew Litton, bygger dette verket med en intensitet som er helt herlig. En skulle tro at 47 minutter uten den ledsagende dansen ville blitt litt langtekkelig, men tvert i mot. Litton og orkesteret lager de flotteste kontraster og setter så fine tempi at det aldri blir kjedelig. Meget godt gjort med andre ord.
Det er også en fornøyelse å høre hvor godt de takler Stravinskys bruk av dynamikk i dette verket. Akkurat det er forbilledlig.
Denne innspillingen føyer seg godt inn i rekken av gode kvalitetsinnspillinger fra Bergen-filharmonien!

På platen:
«Ildfuglen» - komplett ballett (1910-versjonen)
«Greeting Prelude for the 80th birthday of Pierre Monteux»
Arrangementer:
Peter Tsjaikovskij: Fra «Tornerose»
Jean Sibelius: «Canzonetta» op.62a
Frederic Chopin: «Nocturne i Ass-dur» op.32 nr.1 og «Grande Valse Brilliante» op.18

IGOR STRAVINSKY: «Ildfuglen»
Bergen Filharmoniske orkester - Andrew Litton (dirigent)
BIS SACD-1874 (2012)
Spilletid: 72.26

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar